Echte liefde?

hearts
Liefde. Een breed onderwerp waar ik graag over schrijf. Ik kan het niet op commando, maar ik word er soms weer eens door bevangen en dan vloeit het zo uit de pen. Echte liefde, houden van, hoe meer ik het me realiseer dat ervoor kiezen om van iemand te houden, dat dat juist 1 van de mooie dingen van de liefde is. Ergens las ik: ‘echte liefde vergt onvoorwaardelijke inzet om je te committeren aan iemand die niet perfect is’. En dat is waar, daar hoef ik ondertussen geen doekjes meer om te winden.

Wanneer bijna alle vlinders weggevlogen zijn en je huwelijksdag een verre mémoire wordt, 79d7c49253b2ddd76346db1c673d12b1ontdek je dat je getrouwd bent met iemand die net zo imperfect is als jij. En ook diegene zal leren dat ook jij problemen, onzekerheden, worstelingen, neteligheden en gekke dingen hebt. In 1 keer realiseer je je dat liefde niet alleen een spontaan gevoel is, het is een bewuste keuze, een voorgenomen plan om in goede en slechte tijden van elkaar te houden. Uiteraard kun je niet kiezen tot wie jij je aangetrokken voelt, maar je kunt wel kiezen van wie je blijft houden.

Waar je ook leest, er wordt veel nadruk gelegd op luisteren naar je gevoel. Er wordt ons geleerd dat we altijd ons gevoel moeten volgen en dat we moeten doen waar we blij van worden. Hmm… is dat wel zo? Dat vind ik te gemakkelijk. Gevoelens kunnen namelijk ook veranderen. Echte liefde daarentegen is constant, zeker en echt. Wanneer je je verloren voelt, verward bent dan kun je kracht vinden in de persoon voor wie je hebt gekozen.

Het leven geeft ons namelijk al genoeg onvoorziene omstandigheden op ons pad: afwijzing, teleurstelling, wanhoop, ziekte en andere problemen. Je kunt niet gewoon steeds het schip verlaten wanneer er een storm gaande is in je relatie. Echte liefde gaat om het samen doorstaan van deze stormen. En dat is zeer zeker niet altijd de makkelijkste weg.

10-geheimen-van-een-lang-en-gelukkig-huwelijk-volgens-mensen-met-een-lang-en-gelukkig-huwelijk_1Mijn vader kreeg rond zijn 44e de diagnose kanker. Voor mijn moeder ook heel pittig, want de vooruitzichten waren niet goed en de wisselende emotionele rollercoaster waar we inzaten was heel onwerkelijk. Mijn moeder steunde mijn vader in alles, hoe waanzinnig zijn ideeën soms ook waren. Zijn overlevingsdrang was zo groot dat daar alles voor moest wijken. Toch liep ze er niet van weg. Toen ze destijds met hem trouwde had ze natuurlijk een andere levensverwachting van hun samen, maar vastbesloten stapte ze met hem in zijn angstaanjagende karretje tot de dood hun scheidde, ze hield van hem, dat was genoeg…

Liefde is voor mij zo veel meer dan een gevoel. En echte liefde is niet altijd rozengeur en maneschijn. Echte liefde betekent dikwijls keihard werken. Een huwelijk zou eigenlijk een werkwoord moeten zijn. Echte liefde betekent dat je elkaar dingen vergeeft, dat je elkaar steunt in elkaars dromen, dat je elkaar kunt troosten en luistert én hoort wat de ander beweegt. Echte liefde is zeker niet altijd gemakkelijk, zoals je dit wellicht wél ervaarde op je huwelijksdag, het gaat veel dieper en mooier.

heart of the nightAls er een probleem speelt binnen mijn huwelijk dan doen we samen ons best om te kiezen voor de liefde. Hoewel we zeker niet perfect zijn, heel wat stormen hebben moeten doorstaan is de liefde die we vandaag de dag delen echter en mooier. Dat wil niet automatisch zeggen dat het nooit meer stormt 😉

Monique ♥

2 Comments on Echte liefde?

 1. Nancy De Herdt
  28 november 2016 at 20:30 (2 jaar ago)

  Liefde is een ‘strijd’ die we met plezier strijden omdat de mooie momenten nog steeds overtreffen

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   28 november 2016 at 20:48 (2 jaar ago)

   ohooooo wat zeg je dat mooi! XXX

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets meer missen?

Schrijf je nu in en ontvang automatisch mijn nieuwste blogs!

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh