Wijsheid…


Wijsheid komt met de jaren zeggen ze. Anders gezegd de beste inzichten krijg je altijd pas achteraf. Dat geldt voor kleine kwesties-als iemand bijvoorbeeld je net even lullig afsnijdt terwijl je wilde inparkeren-en je hem eens goed verbaal van jetje wilde geven, maar het geldt eveneens voor grote levenskwesties. Hoe vaak heb ik niet (en soms nog steeds), wakker gelegen over zorgen die ik nu lachend zou wegwuiven? Wijsheid komt met de jaren noemen ze dat dan. Maar wijsheid hobbelt meestal maar achter de jaren aan is mijn mening.

Wat had ik bijvoorbeeld willen weten toen ik jonger was?

Ooit heb ik daar voor mijzelf wel eens een lijstje van willen maken. Hoogst waarschijnlijk zou ik nu een serie boekjes kunnen maken van inzichten die ik al jaren eerder had kunnen gebruiken. Een boekje over twijfelende veertigers, kinder en pubertroubles, opvoeden, de midlifecrisis, het ouder worden. Maar aangezien ik graag over de liefde schrijf en ook daar genoeg materiaal van heb, mag een boekje over het huwelijk niet ontbreken.

Want?

Er zijn een aantal dingen die niemand je vertelt als twintig bent. Dat liefde niet een kwestie is van grote gevoelens, maar van kleine gebaren en gezien en gehoord worden. Wat als de eerste echte grote problemen de kop opsteken? Dat over de relatie praten niet altijd iets oplevert dan lege tissue dozen en een hoop frustratie. En dat praten niet altijd de weg is om problemen op te lossen. Je kunt namelijk ook iets dood praten. Dat sommige problemen vanzelf overwaaien en andere, hoe hard je daar ook op timmert, nooit meer weggaan. En als dan het grote S-woord valt dat uit elkaar gaan een illusie is als er kindjes in het spel zijn. Je bent namelijk daardoor nog steeds (levenslang) verbonden met elkaar. Het verschil is dat je niets meer hebt in te brengen naar de ander, maar wel tig keer zoveel redenen hebt om ruzie te maken.

Bij elkaar blijven is het nieuwe scheiden

Dus waarom niet gewoon bij elkaar blijven? Waar veel mensen zich op verkijken is dat elke relatie mindere periodes heeft, die ook weer kunnen overgaan. De tropenjaren met jonge kids, een nieuwe job, een verhuizing, een ziekte. Het ergens moeilijk mee hebben heeft invloed op je veerkracht, je humor, je gevoeligheid. Er zijn vaker irritaties en ruzies met als gevolg dat je minder energie hebt om ze te herstellen. De emotionele afstand voelt als een bedreiging terwijl dat ‘niet’ automatisch hoeft te betekenen dat er iets mist aan het fundament van je relatie.

Verwachtingen

We hebben tegenwoordig te hoge verwachtingen. Dat is volgens mij de grootste boosdoener. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe jonge mensen in de jaren 60 naar het huwelijk keken dan was hun antwoord; stabiele thuishaven, economische zekerheid en de mogelijkheid om een gezin te stichten. Als je kijkt naar de nieuwe generatie jonge mensen dan moet het huwelijk een diepe bron van liefde en emotionele voldoening/verbinding zijn. En dat zijn verwachtingen die niet altijd zo makkelijk zijn in te lossen.

En dan?

Ok, makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe krijg je bijvoorbeeld je relatie weer op de rails na ontrouw? Hoe blaas je deze weer nieuw leven in waarin alle passie lijkt te zijn verdwenen? Hoe los je de eeuwigdurende conflicten op? Ergens moet je beginnen als je wilt dat er iets verandert;

  1. Ga in therapie, maak meer tijd voor elkaar vrij, verbeter de communicatie
  2. Óf zit lekker stug de problemen uit, soms verbetert bijvoorbeeld je financiële positie, kinderen worden ook groter, pijn van ontrouw vervaagd
  3. Óf stel je verwachtingen bij en zie de ander niet als enige bron van geluk. Kun je je diepste gedachten niet kwijt bij je partner, deel ze met een goede vriend of vriendin of laat een externe er naar luisteren. Deze kan je vervolgens laten kijken naar wat jou aandeel is in het geheel. Zelfinzicht is namelijk een meest kostbaar goed. Je gaat namelijk pas iets veranderen als Jij dat wilt en niet omdat een ander je dat opdraagt.

Wat wil ik nu eigenlijk zeggen? Iedereen die wel eens twijfelt (of ook niet-twijfelt) over zijn relatie zou daar eens over na kunnen denken. Dan komt deze wijsheid achteraf, misschien precies op tijd! 😉

Monique

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh