Aanraken


Aanraken, ik doe het vaak. Mensen die me lief zijn of die ik graag mag raak ik aan. Soms even dat minimale contact op een onbewaakt moment. Ik ben zeg maar een echte aanraker. Ik doe dat wel op gevoel en bewaar gepaste afstand mocht iemand dat niet op prijs stellen. Aanraken is voor mij de snelste en duidelijkste lichaamstaal. Een aanraking van een hand, een arm om iemands schouder daarmee kan ik sneller en duidelijker een boodschap overbrengen dan met 1000 woorden.

aanrakingWanneer ik iemand aanraak vindt er een uitwisseling van energie plaats. Er wordt dan een (wellicht onbewuste) energetische verbinding gemaakt. Zelfs bij iets simpels als het schudden van een hand. Ken je dat gevoel dat je iemand een hand geeft bij een eerste ontmoeting en dat dan óf direct goed voelt óf je krijgt er een ongemakkelijk gevoel van?!  Ik luister altijd heel goed naar dat gevoel. Het is de eerste indruk die ik van iemand heb. Dat wil niet automatisch zeggen dat, als dat ongemakkelijk is, ik iemand niet mag, maar voel dan wat weerstand wat me in sommige gevallen ook weer triggert.

Fysiek contact heb ik als mens nodig, net als een glimlach of oogcontact. Door iemand aan te raken die me lief is kan ik een relatie verdiepen of herstellen als er afstand is ontstaan.  Aanraken is dus belangrijk voor mij bij het uiten van mijn gevoelens. Ik kan er grenzen mee doorbreken als ik in staat ben me zelf met iemand te verbinden. Ik leg dit ook uit aan mijn kinderen. Ik knuffel ze veel en ze komen ook de knuffels halen als ze daar behoefte aan hebben. Ik wil ze een veilige omgeving geven en de wetenschap dat wat er ook gebeurd ze altijd bij me terecht kunnen. Dit kan door met ze te praten, maar soms is een knuffel al voldoende om dat veilige gevoel te creëren en hun zelfvertrouwen weer naar voren te halen.

Een glimlach, een aanraking, JA ik spreek mijn talen – Loesje

Een zachte aanraking kan zorgen voor de veiligheid, die het mogelijk maakt weggestopte gevoelens aan de oppervlakte te brengen. Dit kan best eng voelen als het je overkomt. Toch ben ik van mening dat als het uiten van je gevoelens een vast onderdeel is van je zijn dan ben je dankbaar voor deze mogelijkheid.

aanrakenTevens een mooie bijkomstigheid bij een onverwachte knuffel, je bloeddruk verlaagt en de stresshormonen nemen af in je lichaam. Rest mij alleen nog te zeggen, raak elkaar wat vaker aan, het effect kan je verwonderen.

Monique 

3 Comments on Aanraken

 1. Claudia
  30 mei 2016 at 11:24 (8 jaar ago)

  Ik persoonlijk ben ook gek op knuffelen en lichaamscontact vind ik altijd erg belangrijk om iemand te laten weten “ik geef om je”, “ik sta voor je klaar”, “je bent niet alleen”.
  Helaas zijn de kids net op de leeftijd van “knuffelen? Alleen als het moet”… Maar daar komt gelukkig ook weer verandering in!

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   30 mei 2016 at 11:35 (8 jaar ago)

   Hi Claudia,

   Ja dat herken ik. Nu even niet mam hahaha. Je kunt het ook niet afdwingen en Ja op andere momenten komt het ook weer terug! Als ze in de basis er mee zijn opgegroeid geef je ze iets waardevols mee!

   Beantwoorden
  • krachtigmooi
   30 mei 2016 at 11:39 (8 jaar ago)

   Mooie website heb je! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh