De Bruidsjurk

Dé Bruidsjurk, voorzien van een bruiloft met alle toeters en bellen. Op donderdag 28 Mei 1998 was ik de bruid! Wat voelde ik me mooi in deze jurk. Ik heb de hele dag geschitterd en genoten met alle dierbaren om me heen.

Na 17 jaar heb ik de jurk weer van de zolder gehaald samen met mijn dochters. Kijken of hij nog past. Inclusief het trouwboek met de foto’s om deze dag weer even DSC_2484-900x598samen te (her)beleven. Moeder-dochters momentje! Geen digitale versie, geen filmpje, geen bewerkte foto’s, maar een boek met daarin de verzameling van de dag in beeld. Gefotografeerd door Dierk die ons op de juiste momenten wist te vangen. Samen er doorheen bladeren en lachen om kapsels en kleding van die tijd. Foto’s met happy koppels, die ondertussen allang geen koppel meer zijn. Vrienden en familie die niet meer in ons midden zijn en kinderen die nu zelf gaan trouwen of zich in deze fase bevinden.

Ik heb de jurk weer aangetrokken en mijn jongste dochter maakte een soortgelijke foto van me zoals ik destijds professioneel ben vastgelegd. Als ik de 2 foto’s naast elkaar leg is het dezelfde jurk, maar 2 verschillende persoonlijkheden in de jurk. In 17 jaar is er een hoop gebeurd. Buiten dat je uiterlijk verandert, verandert ook de persoon in de jurk.

Monique28-5-1998       11020852_853706871388484_8296623067739078859_n

Op de eerste foto uit 1998 zit een meisje, bleu, vol toekomstverwachtingen, dromen, wensen, 11163278_853155128110325_5205625551756629197_oeen hoop onzekerheden en veel plannen. Op de tweede foto zit een vrouw, die goede en slechte tijden heeft gekend (en vast nog meer gaat meemaken) en veel heeft geleerd. Maar die nu ook weet wat ze wil, waar ze staat en waar ze nog eventueel naartoe wil. Ondertussen ook trotse mama geworden. Mijn onzekerheid zit niet meer in mijn houding en mijn uiterlijk. Ik heb mezelf geaccepteerd inclusief mijn imperfecties. En als je me eerlijk vraagt voel ik me nu fijner/mooier dan 17 jaar geleden. Er zijn mensen van mijn pad verdwenen en er zijn nieuwe mensen op mijn pad gekomen. Ik leg nu zwaartepunten op andere zaken. Ik maak andere keuzes en besteed mijn energie zorgvuldig. Ik geniet veel meer van kleine dingen en laat het leven komen zoals het komt. Sommige levenslessen moet je nu eenmaal doorlopen om te komen waar je nu bent. Dromen heb ik nog steeds, dat zal altijd wel zo blijven.

09da262d381af6408526a740198b7a2eTegenwoordig deel je alles via het internet, van het aanzoek tot de grote dag en de eventuele vrucht in wording. Destijds was het iets intiems tussen 2 mensen wat vervolgens werd gedeeld met familie en directe vrienden alvorens de rest van de wereld op de hoogte te stellen. Maar ook een scheiding, breuk of “het is ingewikkeld” wordt gedeeld met iedereen. Ik vraag me dan wel eens af; moet je emotioneel gezien niet nog even wennen aan het idee? Genieten van een geheimpje of verdriet verwerken? Waarom zou je daar niet de tijd voor nemen? En zeker ingrijpende dingen. Dit in alle rust voordat je het eventueel de ether inslingerd en iedereen daar weer een mening over heeft. Ik verkies daarin dan toch de “oldfashioned way”! Voor mij heeft dat zeker zijn charme.

5253c10713b7036990e3f6b00b0d31c5

Pff..word ik nu oud of is er niets meer wat we voor onszelf (willen) houden? Wat zo’n bruidsjurk weer allemaal naar boven haalt! Voor nu berg ik hem weer op en wie weet ga ik hem ooit nog eens dragen. In welke setting dat houd ik graag nog voor mezelf! 😉

Monique 

Wil je hierop reageren laat dan hieronder je reactie achter!

4 Comments on De Bruidsjurk

 1. Morgaine
  28 mei 2015 at 07:49 (9 jaar ago)

  Prachtig mooi jij in de jurk 17 jaar geleden, jammer dat foto 2 niet opkomt in het groot maar terug gaat naar deze pagina… kan het dus niet goed zien maar zie het wel 😉 Dat is hier hetzelfde als ik mijn trouwalbum pak, alleen heb ik mijn bruidskleding allang niet meer.

  En voor jezelf houden, weet je wel hoe moeilijk dat schijnbaar is voor sommige mensen? Ik had het deze winter nog, er gebeurt iets tussen mij en iemand anders, ik was het, zoals jij zegt, privé en alleen aan het verwerken, ik bel zelfs mijn moeder ipv het te schrijven, en ze zegt…. ja ik weet het al, die ander heeft mij een mail gestuurd????????? en een dag later stuurt ze mijn dochter een mail????????????? en afgelopen vrijdag hoor ik van mijn vriendin en oude klasgenote, dat ze destijds ook al naar haar heeft lopen mailen? Ze kennen elkaar niet eens!

  Het is voor sommigen moeilijk, een soort van controle willen behouden in deze tijd of zo, want ze zou vroeger nooit de telefoon hebben gepakt om die mensen te bellen… had niet eens gekund!

  X

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   28 mei 2015 at 07:59 (9 jaar ago)

   Dank je wel Morgaine! 🙂 Ik ga kijken of ik die foto kan vergroten want zie het dat hij niet goed opkomt…

   Praten over een ander is makkelijk. Ik denk altijd maar zo, schijnbaar is het nodig om over een ander te praten omdat je eigen leven niet boeiend genoeg is 😉

   X

   Beantwoorden
 2. Deborah
  28 mei 2015 at 10:31 (9 jaar ago)

  Wat een mooi blog…
  Wat de tijd met je kan doen. Mooi he?!

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   28 mei 2015 at 10:34 (9 jaar ago)

   Heel mooi Deborah, persoonlijk ben ik enorm gegroeid en dat besef kwam toen ik die jurk weer aantrok! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh