De Zonnebril

Met deze tropische dragen is de ‘zonnebril’ niet meer weg te denken. De zonnebril beschermt je tegen de zon, voorkomt vroegtijdige veroudering, maar is ook een mode accessoire geworden wat te pas en te onpas wordt gedragen. Veelzijdige functionaliteit heeft hij gekregen. Je kunt er bijvoorbeeld ook ongegeneerd mee gluren. Zonder dat de ander het in de gaten heeft. Maar je kunt je er ook achter verstoppen… Er schuilt dus meer achter die bril in mijn beleving. Ik kijk daarom nu even door een andere bril en niét wat ‘hot’ is om te dragen.

Als kind droeg ik hem ook; van die plastiek fel rode zonnebrilletjes met speciale glazen. Uiteraard geen echte glazen natuurlijk, want dat vond mijn moeder niet verantwoord tijdens het spelen. Maar ik voelde me heel ‘ruig’ met zo’n brilletje op mijn neus. Woorden als “cool”  bestonden toen nog niet. Tegenwoordig lijkt iedereen wel een zonnebril te dragen. Zelfs al schijnt de zon niet! Ik heb niets tegen een zonnebril, maar wat me dan toch wel irriteert zijn de mensen die hun zonnebril niet eens af- of omhoog zetten als je er een gesprek mee voert. Je kunt ze dan niet aankijken, terwijl ik graag mensen in de ogen kijk. Als de zonnebril dan ook nog zo groot is dat meer dan de helft van het gezicht wordt verborgen, heb ik het gevoel dat ik helemaal het contact verlies. Ik praat dan tegen een glazen muur, die geen enkele uitdrukking heeft. Zelfs de wenkbrauwen zijn vaak bedekt, zodat je niet merkt of iemand verbaasd, bedenkelijk, geërgerd of ontspannen is. Óf nog erger een gespiegelde, waarbij ik naar mezelf zit te koekeloeren. Velen vinden dat kennelijk heel gewoon. Ik vind het onbeleefd en niet oké, maar goed dat is mijn persoonlijke mening. Tenzij iemand daar een medische noodzaak voor heeft. Dat is een ander verhaal.

9033a6617c8bc8c17c0fd53a8abffd9dMensen die altijd en overal hun zonnebril opzetten, hebben zich in mijn beleving tegen méér dan alleen de zon te beschermen. De bril fungeert dan als muur. Zoiets als een moderne boerka. Zonnebrillen zijn ondertussen niet langer een noodzakelijk attribuut voor onze veiligheid. Bij piloten bijvoorbeeld is een zonnebril verplicht omdat ze vaak in de zon vliegen en voor onze veiligheid moeten instaan.
Het is nu een modetrend geworden ipv een noodzakelijk kwaad. Alle modehuizen zijn dan ook goed vertegenwoordigd in een eigen zonnebrillen collectie en ook jonge tienermeisjes willen graag in het bezit komen van een gelikt exemplaar. Over de kosten van dat merkbrilletje nog maar te zwijgen…

Als mensen tegen me praten met een zonnebril voor hun ogen en dan op plaatsen waar er geen zorro11rechtstreeks zonlicht is, heb ik me voorgenomen om te vragen hun bril af te zetten. Het is me nl. al gebeurd dat ik mensen later tegenkom (zonder bril) en ze verbaasd zijn dat ik hen niet meer ken. Als kanttekening moet ik daar wel bij zeggen dat ik ondertussen met de jaren ook wat kippiger ben geworden, maar dat heeft een andere oorzaak. Maar wie moet ik dan herkennen? Ik heb alleen tegen een bril gepraat! Zelfs Zorro was destijds nog herkenbaarder.
Vroeger was het dragen van een donkere bril gedoemd voor de blinden en slechtzienden. Nu zijn mensen blind geworden voor het feit dat ze door het ongepast dragen van een zonnebril  zichzelf helemaal niet meer laten zien en echt contact onmogelijk maken.

Redelijk recent ben ik op Sicilië geweest en ook daar heb ik zitten turen naar de lokale bevolking. Weinigen van hun dragen een zonnebril. Hun gezichten zijn gebruind en gerimpeld  door de zon. Karakter zit in het gezicht en ze zijn écht! Misschien is dat wel extreme blootstelling van zon, maar wél met ogen die nog zichtbaar zijn en hun ziel en bezieling tonen. Als de ogen de spiegels zijn van onze ziel, waarom zouden we ze dan constant verbergen? Willen we dan alleen onze dure designbril aan elkaar laten zien, of willen we onszelf tonen, zoals we werkelijk zijn? De oppervlakheid en onechtheid tussen mensen is al groot genoeg.

10550888_868623169896854_3672821614657578235_nMaar goed, ik ben niet roomser dan de paus, dus ook bij mij liggen er een aantal exemplaren in de kast, de een wat gewilder dan de ander. Maar je zult me niet betrappen dat ik hem ophoud als ik tegen je praat! Een beetje zon is geen excuus om me te verstoppen achter een grote geblindeerde bril, ik kijk je graag aan! Ik knijp wat vaker een oogje dicht of draag een mooie hoed. Die zonnerimpeltjes zijn toch eigenlijk ook best charmant! ;-).

Monique

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh