Denken voor een ander


Iedereen doet het wel eens, gedachten invullen voor een ander. Iets simpels als; ” Zij vindt me vast niet leuk… hij zegt ja, maar bedoeld vast nee… ze willen me er eigenlijk helemaal niet bij hebben… als ik weg ben zullen ze wel over mij praten…”. Willekeurige gedachten die wel eens door je hoofd kunnen gaan. Iedereen heeft zijn onzekere momenten, dat is heel normaal. Zolang je deze gedachten maar kunt relativeren is het prima, maar wat nu als deze gedachten je helemaal gek maken?

Er al op voorhand van uit gaan dat anderen slecht over je zullen denken. En als er dan ook nog iets verkeerd gaat dan metéén denken dat het jou schuld is. Maar je kunt helemaal niet in het hoofd van de ander kijken. Dus hoe kan je dan weten wat de ander over jou denkt ? De enige manier om er achter te komen is te vragen. Invullen wat een ander ‘mogelijk’ denkt gaat je niets brengen. Je gaat je er alleen maar onzekerder door voelen. Bovendien zijn andere mensen vaak veel te druk bezig met zichzelf en hun eigen leven, ipv ook nog de hele dag over jou na te gaan denken. Door gedurende de dag veel negatief te denken ga je daar op een gegeven moment ook naar handelen. Er blijft weinig ruimte over in je hoofd voor iets positiefs. Uiteindelijk wordt het een gewoonte die je hele dag kan beïnvloeden.

hsfile_171351Hoe kun je die gedachten doorbreken? Negatief denken is niet iets dat je binnen een dag kan veranderen. Als jij de hele dag denkt ‘ik kan het niet, ik kan dit écht niet’ dan zul je op een gegeven moment vast wel iets vinden wat deze gedachte uiteindelijk bevestigt. Ook al zijn er die dag tig dingen goed gegaan, als jij dat ene dingetje vindt dat niet goed gaat dan zul je denken zie je nou wel, ik kan het niet!’. Je gedachten worden zo vanzelf waarheid…oké, wat dan?

  • Word bewust van je gedachten en kijk hoe vaak je dit hebt. Kijk waar ze vandaan komen. Is het echt waar wat je denkt? En waar blijkt dat dan uit? Achteraf blijkt dikwijls een groot deel al niet te kloppen met wat jij in gedachten had.
  • Kijk niet alleen maar naar de dingen die slecht gaan, maar zoek naar de dingen die wel goed gaan. Denk dus niet “Ik kan dit niet, dit gaat mij echt nooit lukken”. Denk in plaats daar van “Het zal pittig worden, maar ik kan er vast veel van leren!”. Zet een negatieve gedachte tegenover een positieve.
  • Kom uit je slachtofferrol! Niemand wordt hier blij van. Natuurlijk mag je een slechte dag hebben, die heeft ieder mens wel eens. Probeer alleen niet in dit gevoel te blijven hangen. Op die manier blijf jij jezelf namelijk ’toestaan’ dat het fout gaat.
  • Soms lijkt het alsof alles in jouw leven verkeerd gaat, jij alles fout doet en het bij een ander van een leien dakje gaat. Bedenk dat een ander dat óók over jou kan denken. Mensen hebben eerder de neiging de positieve dingen van zichzelf te laten zien. De minder leuke dingen ga je vaak niet zien.

IMG_0425Bij iedereen gaan dingen wel eens verkeerd. En van fouten kan je leren. Tenslotte is niemand perfect!

Monique

Wil je hier op reageren laat dan hieronder je reactie achter

 

Kun je hierbij hulp gebruiken, stuur een mailtje naar

monique@power-aan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh