Dolce far Niente

Een bekende Italiaanse uitdrukking, ‘Dolce far Niente’, oftewel ‘zalig niets doen’. Kunnen genieten van niets doen! Helemaal niks, niks hoeven, niks moeten, luieren. Zalig of eigenlijk ‘zoet’ niets doen, zoals de Italianen het zeggen. Wat klinkt dat goed, maar het blijft een lastige in de Nederlandse cultuur. Dus hoe geef ik nu gehoor aan deze uitdrukking? Ik vroeg me daarbij het volgende af;

* Is het nodig om 1400 km te rijden om in die fantastische staat van nietsdoen te komen?

e45b70e53300fc4afd3964401a84cd3eNee, niet echt, maar het helpt wel. Thuis is er, zichtbaar, altijd wel wat te doen. Door 1400 km te rijden laat ik alles achter me en zijn al die 1001 klusjes uit het zicht. Het is nodig om door middel van zelfreflectie mezelf ervan te weerhouden om ‘werk’ te verrichten. Gewoontepatronen blijken hardnekkig en er zijn vast meer mensen die zich hierin herkennen. Dikwijls gepaard met het gevoel van schuld en gedachten als: “Ik mag mijn tijd niet verspillen!” Het is een soort onbewuste drang die me naar de laptop drijft. Rationeel weet ik heel goed hoezeer het aan een ontspannen en opgeruimd hoofd bijdraagt wanneer ik in de tuin ga werken, een boek lees, vrienden ga bezoeken of desnoods mijn huis ga opruimen.

wijnenZou het niet mooi zijn om ergens zomaar zonder aankondiging binnen te vallen en een wijntje te drinken. Het valt me op dat dit pakweg een jaar of twintig geleden goed mogelijk was. Maar als ik nu uit beleefdheid van te voren opbel of het uitkomt dat ik over een uur even aankom, komt dat vaak ongelegen, omdat men ‘moe’ is. Drukke week gehad en men is aan het bijkomen. Als ik mezelf de spiegel voorhoud, laat ik ook de telefoon soms lekker rinkelen. 😉

* Cultuur misschien?

Ja, denk het wel. In onze Nederlandse cultuur hebben we namelijk geleerd dat je mag pas rusten na gedane arbeid. Maar ja, het werk is nóoit af! Wij kennen in de taal ook bijna geen positieve uitdrukkingen vergelijkbaar met ‘heerlijk nietsdoen’. Eerder roepen deze uitdrukkingen associaties op zoals lanterfanten, je tijd verspillen, en het nog opjagende ‘stilstand is achteruitgang’. En dat terwijl de wetenschap er steeds meer achter komt dat tijdens dat ‘heerlijke nietsdoen’ ons onderbewuste met belangrijke verwerkingsprocessen aan de gang gaat, waardoor wij slimmer en creatiever zijn! Meer dan wanneer we continu druk bezig zijn.

Is omgeving belangrijk?

Nee, het maakt volgens mij niet uit in welke omgeving je bent. Maar lekker weer, prachtig uitzicht, lekker eten, goed gezelschap en geplande tijd helpen dan weer wél.

nothingConclusie: Dolce far Niente, zeker thuis doen!

Mijn goede voornemen is om er vaker bij stil te staan en zoete maatregelen te nemen om de kwaliteit van leven de goede richting op te duwen. Ik laat me dan door niks en niemand opjagen, en al helemaal niet door mezelf. Kortom het lief zijn voor mezelf door het ‘Dolce far Niente’ oftewel ‘het zoete niets doen’ meer toe te laten!

Tot slot nog een uitspraak van de journalist/filosoof Sebastien Valkenberg:

Wie de kunst beheerst van dolce far niente, ofwel het zalige nietsdoen, beseft dat een leven lang luieren geen voldoening geeft. Het krijgt pas zijn glans bij de gratie van het volle leven met afspraken, verplichtingen en deadlines.”

il_dolce_far_niente_beach_throw_blanketKlinkt niet heel Italiaans, maar het zet het wel in perspectief. Tijd om even niets te doen! 😉

Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

 

2 Comments on Dolce far Niente

 1. Job
  30 december 2021 at 20:28 (2 jaar ago)

  Dit stuk is geplaatst in 2015. 2015!
  Het waren jaren van leven. Schoolgang, School zelf. Huiswerk. En ontspannen? Zodra het werk klaar was. In tegenstelling tot het huishouden kan huiswerk écht klaar zijn. Maar nietsdoen kwam alleen als ik tijd had en eraan dacht. Het is goed om er een manier van leven van te maken. Dat kan ik vast wel!

  Kortom: klinkt goed. 🙂

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   30 december 2021 at 22:03 (2 jaar ago)

   Hi Job, sommige blogs zijn tijdloos 😉 Sowieso leuke reactie!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh