Dromen

Dromen, ik doe het heel vaak. Ik kan ze niet altijd onthouden, maar soms wel en dan vraag ik me altijd af wat deze droom betekent. Nu kun je de onthouden symbolen opzoeken, maar om een droom echt te kunnen interpreteren moet je naar een groter geheel kijken. Nu ben ik geen ervaren droomuitlegger, maar zie wel verbanden. Meestal achteraf. De afgelopen tijd heb ik veel gedroomd over een huis. Nu weet ik dat een huis staat voor mijzelf en mijn leven. Ik vind het interessant om te weten, maar verbind geen levensveranderende conclusies aan de opgezochte betekenis. Geeft me wel stof tot nadenken.

4900-Plato-Quote-A-house-that-has-a-library-in-it-has-a-soulIn deze blog ga ik wat verder op het ‘huis’ in. In hoe ik het beleef en wat ik eraan verbind. ‘Huis: Dit staat voor de ziel’, staat er in het dromenuitlegboek uit mijn boekenkast. Het huis weerspiegelt wie ik ben. Als ik verder lees kan ik de vertrekken afzonderlijk weer verbinden aan thema’s als gezondheid, emoties of relaties. Toen ik destijds voor de eerste keer naar mijn huidige huis ging kijken, bleef mijn ziel er al meteen in hangen. Een innerlijk weten… van dit huis moet het gaan worden, het voelde meteen goed, hier ga ik een thuis van maken.

Mijn huis is de plek waar ik leef, woon, veel ben en van alles meemaak, mijn basis. In dromen drukt mijn thuis mijn eigenheid uit, dingen die zich dan in mijn huis bevinden gaan over dingen die zich in mij afspelen. De muren van het huis vormen de yucg6za2begrenzing tussen mijzelf en de buitenwereld. Als er dus in mijn droom iemand op de deur klopt, kan ik kijken naar wat er zich in mijn leven aandient en aan de orde is. Maar als er bijvoorbeeld wordt ingebroken, kan ik mezelf afvragen wie of wat er over mijn grens gaat op dit moment. Soms zie ik ook een huis uit mijn verleden, mijn ouderlijk huis. De droom gaat dan vaak over patronen, gewoontes of wensen die ontstaan zijn in mijn jeugd of in die tijd dat ik daar woonde. Verder probeer ik te kijken naar het vertrek waarin ik me bevind. De functie van het vertrek geeft aan over welk thema de droom gaat. Droom ik bijvoorbeeld over de keuken dan kan het gaan over `voeding` in mijn leven en dan interpreteer ik dat als geestelijke voeding of inspiratie. Ben ik in een kelder dan zegt dat voor mij iets over mijn eigen kracht verborgen onder wellicht aangepast gedrag. Als ik vreemden op bezoek krijg, kan het gaan over onbekende delen van mezelf, die ik misschien in het dagelijks leven meer binnen mag laten komen. Waar staan die vreemden voor, welke eigenschappen hebben zij? In hoeverre (her)ken ik die? Wat zou er gebeuren als ik die eigenschappen meer zou gebruiken?

Ook de staat van het huis is interessant. Lekt het dak? Staat de kelder onder water? Is er een nieuwe fundering gelegd? Dat zegt iets over mijn eigen staat van zijn. Zorg ik goed voor mezelf of laat ‘het onderhoud’ te wensen over? Het ontdekken van nieuwe ruimtes of zelfs verhuizen naar een ander huis kan gaan over het ontdekken van nieuwe kanten van mezelf. Ook als het huis opeens een nieuwe aanbouw heeft, kan het gaan over een nieuw te ontwikkelen kwaliteit.Soms kan ik dromen dat mijn huis opeens op een andere plek staat, dit kan gaan over een nieuwe fase of dat het tijd wordt om mijn horizon te verbreden. Als ik de plek herken in mijn dagelijks leven gaat het over dat waar ik in zit, als ik het niet herken, kan het een richting zijn waar ik naar toe zou willen.

hoiflowIk heb het dromen over huizen voor mezelf geïnterpreteerd als dat ik meer naar mezelf mag kijken in wat mij beweegt en welke dromen ik nog wil verwezenlijken. Dus dat doe ik nu ook!

Monique 

Wil je hier op reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

Keep your face always toward the sunshine – and shadows will fall behind you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh