Energievreters

Energievreters wat zijn dat? Herken je het gevoel dat je een gesprek met iemand hebt gehad en dat je je erna helemaal leeggezogen voelt? Tijdens het gesprek bespeurde je al een oncomfortabel gevoel. ‘Ga weg je staat in mijn aura’, roept een stemmetje in je, maar soms is het een constatering achteraf. Je had het op dat moment wellicht niet direct in de gaten. Óf, misschien (onbewust) toch 269788wel… Je voelde dat je energie zich aan het versnipperen was, maar je wilde hiervan niet de schuld bij de ander leggen. Dit gevoel is je ‘intuïtie’ die je waarschuwt dat je op dat moment aan het schikken bent naar de ander ten kostte van jezelf. Maar het kan ook anders. Je kunt ook een gesprek hebben en juist ervaren dat je batterij weer wordt opgeladen. Van de ene persoon krijg je energie en de andere persoon kost je energie.

Waar ligt dit nu aan?

Mensen om je heen bepalen voor een groot deel je energielevel. Dat gebeurd dikwijls onopgemerkt. Of je energie krijgt van iemand hangt af van het soort contact dat je hebt met deze persoon. Kan ik een goed gesprek met deze persoon voeren? Durf ik zaken te benoemen als ik het er niet mee eens ben? Voel ik me ontspannen? Voel ik me begrepen?duracell-bunny-650x300px Zeg ik wat ik denk of voel, of houd ik me in? Ik heb geleerd dat mezelf inhouden meer energie kost dan mezelf uiten. Door te uiten hoeft ik niet steeds te raden wat de ander wil of vindt. Het zorgt ervoor dat ik me vertrouwd en veilig voel en niet ga denken voor een ander. Niets menselijks is mij vreemd en ik word toch nog weleens verrast. Ik heb dan niet naar dat stemmetje geluisterd… Ik probeer me dan weer bewust te worden van de mensen in mijn omgeving.

Doe je er niets mee en omring je je met mensen die je veel energie kosten dan loop je op termijn kans op overspannenheid of een burn-out met vage lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, rusteloosheid of slapeloosheid omdat de troubles van een ander je gaan bezighouden. De problemen van een ander, zijn de problemen van een ander. Dat je hierin een luisterend oor biedt is heel mooi, maar laat de ander daarbij niet jouw ‘grens’ overschrijden. Zoek de balans en leg jezelf geen ‘moet’ op om een ander tevreden te stellen. Een goede balans zorgt ervoor dat je het contact met een ander als ongedwongen ervaart. Fijn contact gaat over jezelf zijn, maar ook de ander zichzelf laten zijn. Elkaar ruimte geven, maar ook naast iemand kunnen staan. Luisteren, fouten toegeven en excuses geven en aanvaarden. Wanneer je weet wat en wie belangrijk voor je is kun je ernaar gaan handelen. Je kunt gaan kijken wie energie kost en van wie je energie krijgt.

best-in-youFijn contact gaat niet om perfectie, maar om waardering en balans. Ben lief voor elkaar, dat komt je energielevel zeker ten goede!

Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

 

2 Comments on Energievreters

 1. Lesley
  6 april 2015 at 09:10 (9 jaar ago)

  Wauw dit is echt een herkenbaar stukje. Tijdens mijn looptijd bij de psycholoog is dit een veel terugkomend thema geweest waar ik veel van heb geleerd.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   6 april 2015 at 10:06 (9 jaar ago)

   Dank je Lesley…wat goed dat je er van geleerd hebt! Het zijn juist deze dingen die je niet direct in de gaten hebt 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh