Huilen


Huilen…Je voelt de bekende brok in je keel, je lip begint te trillen, je ogen gaan knipperen. Je wilt echt niet en probeert de tranen uit alle macht weg te slikken. Maar hoe harder je tegen ze vecht, des te harder ze terug komen. En dan ineens sta je te snotteren…

EMOTIES

626035b65bef829aaabe89f3ca9e6a54

Van kinds af aan werd me geleerd om mijn emoties in toom te houden. Als ik als baby of peuter huilde, werd ik stil gesust. Toch vind ik nu huilen heel belangrijk. Het is een uitlaatklep voor spanningen en opgekropt verdriet. Het lucht op om ze de vrije loop te laten gaan. In mijn praktijk staat er altijd de bekende tissuedoos binnen handbereik, niet omdat iemand binnen komt met de intentie om te huilen, maar hij staat daar, als een soort eerste hulp bij ontlading.

HUILEN

Huilen is, buiten een fysieke reactie, een emotionele uiting van je lichaam bij verlies van iets of iemand. Je ogen worden nat, tranen rollen van je wangen, je blik wordt wazig. Huilen vind ik een heel eerlijk signaal naar je omgeving. Een signaal dat je een ander dichtbij je wilt om je te troosten wanneer je heel verdrietig bent, of om je ervaring te delen wanneer je blij bent. Dus je kunt om meerdere dingen huilen. Ik kan huilen van blijdschap, huilen van verdriet, huilen van pijn, huilen van boosheid en soms ook huilen uit onmacht. Als ik goed kijk kan ik in iemands ogen zien of er ‘opgespaard’ verdriet zit of niet. De ogen glimmen dan weinig of soms helemaal niet. De blik in de ogen is wat mat of afwezig. Als je vastgepakt wordt stop je vaak met huilen. Misschien is dat fysieke contact dan precies wat je dan wilt, maar het is niet altijd noodzakelijk. Jouw verdriet is tenslotte jouw verdriet en het enige wat je op dat moment wilt is jezelf ontladen. Wat eruit is eruit en creëert weer ruimte.

OPLUCHTING

imagesHet heeft daarom  absoluut zin om te huilen. Het lucht op, het ruimt op, het zorgt dat je energie weer gaat stromen in je lijf. Het is daarentegen ook fijn je tranen te laten zien aan iemand. Het delen kan je een gevoel geven van gezien worden, zonder dat je daarmee familie of vrienden mee wilt belasten. Dat kan heel prettig zijn, opluchten, ruimte creëren en brengt de zaken waar je verdriet over hebt weer in een ander daglicht!

Monique

Wil je hier op reageren laat dan hieronder je reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh