Introvert of Extravert


Soms behoeft een artikel herschreven te worden. Zo ook deze over ‘Introvert of Extravert’ op mijn persoonlijke blog Krachtig Mooi. In het verleden heb ik er over in zijn algemeenheid geschreven. Nu heb ik hem herschreven over wat dat voor mij persoonlijk betekent. Ik merk dat er veel onbegrip is voor de introverte mensen onder ons en wellicht is deze blog herkenbaar.

Aan de buitenkant lijk ik soms extravert, maar ik ben ‘introvert’. Daar is in mijn beleving niets mis mee, maar behoeft misschien wat uitleg. Ik voel me er namelijk prima bij, terwijl veel mensen dat niet altijd begrijpen.

Image 18-01-16 at 00.59Ik heb mijn eigen leven, voel me daar gelukkig bij, heb genoeg vrienden om me heen en hoef deze niet iedere week te zien of te spreken. Een klein groepje lieve mensen waar ik van tijd tot tijd mijn lief en leed mee deel en die ik koester. Ik zie ze niet heel vaak, maar spreek ze wel en dan is het ook áltijd goed, maar iedere week bellen, afspreken of bijpraten is niet noodzakelijk, dat voelt eerder benauwend. Dat is visa versa en heel prettig. Voelt daarbij een vriendschap niet meer oké en kost hij mij energie dan kies ik voor mezelf en kan dan ook met de vriendschap breken. Dat klinkt nu heel gemakkelijk als ik het zo opschrijf, maar geloof me dat kost me af en toe toch veel kruim en gebeurd niet zomaar. Ik doe het uiteindelijk wel.

Ik kan soms op een bepaalde manier kijken waarbij mensen denken dat ik arrogant ben, terwijl ik alleen maar in mezelf gekeerd ben of even mijn omgeving vergeet. Die zogenaamde arrogantieblik kan ook voortkomen uit het laten overschrijden van mijn eigen energiegrens omdat ik dan bezig ben te voldoen aan de verwachtingen van extraverte mensen. Ik focus me daarom liever op zaken die belangrijk voor me zijn.

a8530f4a8259efdf37318d056f35dafeTijdens mijn werk luister ik, hoor ik, observeer ik en verzamel ik informatie met het doel een ander inzichten te verschaffen. Ik kan dit goed scheiden van mijn privé-leven omdat ik via mijn werk niet emotioneel betrokken ben. Maar na mijn werk heb ik daar niet altijd behoefte aan. Dit lijkt soms ongeïnteresseerd over te komen en dat begrijp ik, maar als ik er geen behoefte aan heb, doe ik het niet. Ik forceer dat niet bij me zelf. Als ik geïnteresseerd ben in een ander mens of wat ze beweegt is dat oprecht en geef ik onverdeelde aandacht. Zo kennen mijn vrienden mij ook en dat voelt lekker. Ik hou niet van oppervlakkigheid, maar vind het fijn om dieper contact met iemand te maken.

Ik hou van mensen, alleen niet altijd van alle mensen. Als ik een connectie voel, dan ben ik oprecht, heel geïnteresseerd en ga ik voor je door het vuur. Voor oppervlakkige dingen geef ik niet snel thuis. Dat ik sommige personen geen toevoeging in mijn leven vind, is niet hetzelfde als mensen niet mogen. Ik ben nu eenmaal graag alleen en ik hecht waarde aan rust. En door daar open over te zijn wordt het sneller begrepen.

Simpel gezegd: ik ben wel sociaal, maar ik heb er gewoon niet altijd zin in. Ik word namelijk blij van een lege agenda, dat ik soms thuis kan werken en geen verplichtingen heb. Ik ben graag alleen en ervaar dan rust. Is daar iets mis mee?

000_introvertPOZoekend naar een mooie afsluiter voor deze blog las ik het volgende ergens over introvert zijn:

‘Je zou kunnen zeggen dat we toeschouwers van het leven zijn, maar dat klinkt kleinerend. We zijn niet passief, we zijn op onze eigen manier betrokken. Dat is een kunstvorm, een manier van leven. We zijn flaneurs, in het middelpunt van de wereld en toch verborgen’.

Monique

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

5 Comments on Introvert of Extravert

 1. Geert
  8 oktober 2018 at 12:11 (6 jaar ago)

  Heel mooi geschreven Monique!!!

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   8 oktober 2018 at 13:06 (6 jaar ago)

   Dank je wel Geert!:-)

   Beantwoorden
 2. Bianca
  9 oktober 2018 at 05:02 (6 jaar ago)

  Idd heel mooi omschreven, ik herken het zo maa dacht altijd dat ik zo lui was of misschien niet lui maar behoefte aan niks af en toe met een gezin. Voel me daar ook wel eens schuldig bij maar moet natuurlijk ook aan mezelf denken.

  Beantwoorden
 3. Bianca
  9 oktober 2018 at 07:22 (6 jaar ago)

  Idd heel mooi, ik herken er veel in.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   9 oktober 2018 at 10:27 (6 jaar ago)

   Hi Bianca,heeft niets met luiheid te maken..Lief zijn voor jezelf. Dan ben je dat ook voor een ander!:-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh