Jaloezie of Afgunst?

Het welbekende ‘groene monster’! Iedereen voelt wel eens jaloezie naar een ander, maar we spreken dat niet zo makkelijk uit. Soms zeggen we een klein beetje jaloers te zijn. Het begint bij het niet herkennen en als we het wél herkennen, praten we er dikwijls niet over. Afgunst is een ongenoegen en ergernis over andere mensen. Het ligt weliswaar dicht bij elkaar, maar toch is er wel een verschil tussen jaloezie en afgunst. Ik kijk er zo tegenaan;

Jaloezie

 • Jaloezie kan op verschillende zaken betrekking hebben. Bijvoorbeeld de ander heeft leuker werk, een snellere auto, een mooier huis, ziet er beter uit, is zelfverzekerder, heeft een aantrekkelijkere partner enz. Een jaloers persoon gunt dan de ander deze dingen en het daarmee gepaard gaande levensgeluk, respect of succes ‘niet’…15
 • Maar jaloezie heeft nog een andere kant. Deze heeft te maken met angst. Bij jaloezie zijn meestal drie mensen betrokken. Bijvoorbeeld je angst om je beste vriendin aan een andere vriendin, of je man aan een andere vrouw te verliezen. Jaloezie heeft vaak te maken met gevoelens van wantrouwen, angst, onzekerheid, afwijzing en eenzaamheid. Bij jaloezie gaat het voornamelijk om een bepaalde situatie te willen houden en/of het bang zijn om het kwijt te raken.

Afgunst

 • Bij afgunst vergelijk je jezelf met een ander en kom je tot de conclusie dat de ander het beter voor elkaar heeft dan jij. Óf in ieder geval, hij of zij leeft het leven wat jij zou willen leiden.
 • Bij afgunst zijn maar twee mensen nodig. Bij afgunst gaat het dus voornamelijk omSKY20130610043101depraetered het hebben wat de ander heeft. We benijden vaker de mensen die dicht bij ons staan en het meest op ons lijken. Daarom voel je bij de één wel afgunst en bij de ander niet. Afgunst heeft vaak te maken met gevoelens van verlangen, minderwaardigheid, mislukking, schaamte en ontevredenheid van jezelf.
 • Afgunst kan leiden tot vijandigheid, zinnen op wraak of kwaadspreken over de ander( kan overigens ook bij jaloezie). Doordat je denkt dat de ander het beter heeft dan jij kun je afgunstig worden. En dat je gelukkiger zou zijn als je hetzelfde zou hebben als diegene voor wie je afgunst voelt. De vraag is of dit echt zo zou zijn. Je staart jezelf soms zo blind op dat wat een ander heeft. De ander heeft natuurlijk ook zijn eigen onzekerheden en tekortkomingen.
 • Maar het kan ook een creatieve prikkel geven! Het kan je op het spoor zetten van wat ‘jij’ nodig hebt of waar naar ‘jij’ verlangt. Het kan dus ook een positieve uitwerking hebben.

27fe43d1fd58a36c6d61350db940dc35Een ding is heel zeker: Beide gevoelens gaan gepaard met emoties en bij beide gevoelens is ‘vertrouwen’ erg belangrijk!

 

Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

 

2 Comments on Jaloezie of Afgunst?

 1. Morgaine
  12 oktober 2015 at 11:11 (9 jaar ago)

  Heel mooi geschreven, zelf ken ik beide emoties bijna niet, en dat meen ik, ik gun iedereen altijd alles en jaloezie.. ach… als het zo is, dan is het zo, dan komen er wel weer anderen voor terug.

  Dat is mijn denkwijze, en velen snappen dit ook niet, hahaha

  X

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   12 oktober 2015 at 11:34 (9 jaar ago)

   Ik snap hem wel! 😉 En vind het een mooie denkwijze! X

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh