Karma


Karma. Een hip woord deze dagen. Ik kom het woord op het internet en in allerlei tegeltjeswijsheid tegen. In mijn beleving wordt het dan ook te pas en te onpas gebruikt. Terwijl het eigenlijk een héél oud begrip is. Het vond zijn oorsprong in het Hindouïsme en do-good-quoteBoedisme. Karma gaat niet alleen over daden maar ook over gedachten. Gedachten kunnen de daden maken, daden maken de mens. Karma is een leer proces en leren doe je door het zelf mee te maken of door te begrijpen wat er zich in een ander mens afspeelt. Door te observeren kun je leren. Je kunt je bijvoorbeeld tekort gedaan voelen door anderen of je vindt dat er, buiten je schuld om, onrecht is aangedaan. Dit mag je natuurlijk vinden, want je bent vrij om je eigen waarheid te volgen. Of dit dan de waarheid is laat ik in het midden, want was is de waarheid? Soms zie je het niet omdat je blik vertroebeld wordt door je eigen waarheid, waar je je maar al te graag aan vast klampt.

Waarom sommige mensen ineens Karma een handje willen helpen door de door hen aangewezen boosdoener zijn slechte Karma te willen laten ontmoeten daar zet ik dan mijn vraagtekens bij. Als je erin gelooft waarom dan niet denken dat je dit kwaad wat je nu overkomt, te wijten is aan jezelf? Waarom niet denken dat je het over jezelf hebt afgeroepen? Misschien ergens in het verleden, of zelfs nog verder terug waar je iets niet goed hebt gedaan en wat je nu overkomt, is niet meer dan een uitvloeiing van je eigen gedane daden. Ik geloof erin dat deze zogenaamde boosdoener alleen in je leven kwam om jou iets te laten zien om ervan te leren. Dus in feite zou je deze boosdoener dankbaar moeten zijn en valt het karma wellicht op zijn plaats.

karma-quotes-en-spreuken-over-karmaGisteren vroeg mijn dochter aan me: “Wat betekent Karma is a bitch?”. Bitch heeft meerdere betekenissen: vrouwelijke hond (teef), maar ook kreng, slet, heks etc. Bitchy staat voor hatelijk en is dus niet echt (vrouw)vriendelijk. Wanneer je karma beschouwt als straf als je iets verkeerd doet krijg je dat terug (oog om oog, tand om tand). Karma kan dan negatief aanvoelen: ‘Karma is a bitch’. Zie je karma niet als straf, maar meer als leermiddel of groeimogelijkheid, dan zul je de uitspraak Karma is a bitch waarschijnlijk niet gebruiken.

Karma is geen god, die met een belerend vingertje wijst, die uitmaakt wat goed of slecht is, die straffen uitdeelt wanneer het in het straatje van de betreffende God uitkomt. Het is een natuurwet. Een wet die zegt dat positieve daden/gedachten positieve gevolgen heeft, en negatieve daden/gedachten negatieve gevolgen oplevert.

95966-What-Goes-Around-Comes-Back-AroundIs het dan goed of slecht? Dat is dus de eeuwige vraag. Eigenlijk weet je dus nooit wat het voor je in petto heeft en lijken Karma’s wegen ondoorgrondelijk. Een natuurlijk proces dat zelf zijn evenwicht zoekt. Je huidige leven is een soort optelsom van wat je ooit hebt gedaan, misschien zelfs in voorbije levens, en hoe je nú acteert. Acties (daden) geven richting. Tussen goed en slecht bestaan veel tussenvarianten. Het is niet altijd zwart-wit, niet altijd dader/slachtoffer. Levenslessen moeten soms doorlopen worden. We leren dan met vallen en opstaan.

Karma is your friend, is misschien wel een betere spreuk.

Monique 

3 Comments on Karma

 1. Camille
  27 juni 2016 at 08:50 (8 jaar ago)

  KARMA is de wet van de oorzaak.

  Beantwoorden
 2. Camille
  27 juni 2016 at 11:35 (8 jaar ago)

  Karma is wet van oorzaak en gevolg daarvan !!!

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   27 juni 2016 at 11:44 (8 jaar ago)

   Nogmaals waar! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh