Kwetsbaarheid


De meeste mensen vinden het een ongemakkelijk woord: “kwetsbaarheid”. Laat staan om kwetsbaar te zijn. Je vraagt namelijk niet graag om hulp. Je vertelt niet graag dat je iets niet snapt. Je hebt moeite met vertellen waar je trots of ‘niet’ trots op bent. Een sluier van schaamte hangt er over het woordje kwetsbaarheid. Schaamte voor je gebreken, je fouten, je zwaktes, maar ook je wensen en behoeften. Bij schaamte komt een gevoel van falen en mislukking naar boven. En een gevoel niet verbonden te zijn met de ander. En gevolgd door gedachtes als: “Ben ik wel goed genoeg”…

Bij kwetsbaarheid wordt vaak gedacht dat je moet zeggen wat het met je doet. Dat is natuurlijk goed, maar waak ervoor dat je niet de ander meteen beschuldigt. Beschuldigingen in de trant van:”Jij geeft me een naar gevoel”. Opmerkingen waar je op dat moment niets mee kunt. Ik persoonlijk word daar wat kriebelig van als me dat wordt toegeworpen. De ander kruipt dan in de slachtofferrol en maakt mij bijna een crimineel. Ik vind het prettiger als iemand het gevoel uitspreekt en daarbij zegt wat hij wil of waar behoefte aan is. Het gevoel alleen uitspreken komt in mijn beleving manipulatief over: “Zo, ik heb mijn gevoel op tafel gelegd en nu moet jij er wat mee doen”! Door uit te spreken wat je behoeftes zijn creëer je ruimte om weer tot elkaar te komen en een constructief gesprek te voeren met wederzijds respect.

Maar hoe doe je dat?

 • cid_C9C78E15-FCBE-4F76-B29F-E102F271F77CBen eerst lief voor jezelf, dan kun je dat ook voor een ander zijn
 • Doe je niet anders voor dan je bent
 • Durf imperfect te zijn
 • Geloof erin dat kwetsbaarheid je mooi maakt
 • Vraag om hulp als je die nodig hebt
 • Je hoeft tenslotte ook niet overal een antwoord op te hebben

Je wilt graag de beste versie van jezelf laten zien en zwaktes verbergen. Maar in mijn beleving als je jezelf wel bloot durft te geven dan stel je je werkelijk open voor contact. Als je je eigen breekbaarheid de ruimte geeft sta je ook dikwijls prettiger in je leven.

largeDit geschreven hebbende voelt ook kwetsbaar, maar ik kan ook kijken naar mooie dingen die zijn bewerkstelligt, dat geeft vervolgens weer nieuwe impulsen om door te gaan. Als ik mezelf namelijk afscherm voor mogelijke pijn, scherm ik mezelf ook af van liefde, plezier en creativiteit. Bij een opkomend ongemakkelijk gevoel realiseer ik me dan tegelijkertijd dat ook mooie dingen kwetsbaar kunnen zijn. En dat overgave dan de beste remedie is!

Monique

2 Comments on Kwetsbaarheid

 1. Camille
  11 juli 2016 at 17:50 (8 jaar ago)

  kwetsbaar is dus ook breekbaar, daar moet je heel goed en voorzichtig mee omgaan…..

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   11 juli 2016 at 18:26 (8 jaar ago)

   jij snapt het helemaal! 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh