Meisje van 14


Iets langer dan 14 jaar geleden werd ik voor de eerste keer mama. Mama van een lief, klein, mooi meisje. En nu is datzelfde meisje een meisje van 14. Een tantetje met een eigen willetje en wat kunnen we een strijd hebben samen. Ik ben van tijd tot tijd dan ook behoorlijk in gevecht met haar puberbrein. Ik snap het soms gewoon niet. En betrap mezelf erop dat als mijn mond vervolgens opengaat dat ik ineens mijn moeder hoor praten…

Ik realiseer me tegelijkertijd dat er ook een tijd gaat aanbreken dat ze me niet meer nodig heeft en volledig haar eigen koers gaat varen. Nu wil ze nog naar mijn goede raad luisteren en lekker kneuterig samen met mij helemaal in een deuk liggen om iets heel sufs of lekker bij me liggen. Ze lijkt te veel op me in sommige dingen, wellicht is dat wat me dan ergert. Maar ik kan er ook om lachen. Ze spiegelt me in gedrag.

Ik heb eigenlijk best wel een aantal dingen die ik haar graag wil meegeven. Ik vertel ze, maar ben ze ook eens gaan opschrijven. Onnozele dingen misschien, maar zo kan ze het altijd nalezen. Goede raad voor de rest van haar leven. De kracht van herhaling werkt het beste in het puberbrein. Ik ben vast niet de enige moeder die er zo over denkt en laat jullie nu meelezen. Misschien is het wel herkenbaar.

Lief veertienjarig meisje van me!

Ja een lijstje, je mama is van de lijstjes 😉

 • Lees en blijf lezen. Boeken, tijdschriften, on-offline. Dat geeft kennis en kennis is macht. Met woorden valt zoveel te vertellen.
 • Kleur niet altijd binnen de lijntjes, doe eens gek.
 • Leg je telefoon eens wat vaker weg, zeer zeker in gezelschap.
 • Niet bellen of appen op de fiets en zeker niet met oortjes in, ook voor later niet in de auto.
 • Ben altijd eerlijk naar je vrienden en vriendinnen. De échte zitten dikwijls maar op 1 hand en ben daar zuinig op.
 • Oefen met zoenen. Klit niet meteen vast aan de eerste de beste. Vergelijkingsmateriaal kan geen kwaad.
 • Denk wel even na over het vervolg. Dat hoef je niet met iedereen te delen.
 • Investeer in één mooi item dan in tig eenmalige seizoentjes. Overigens geldt dat voor alles, niet alleen voor kleding.
 • Let je wel op met je wenkbrauwen epileren. Te veel eruit trekken komt niet meer terug.
 • Nooit jezelf verloochenen, jouw mening is net zo belangrijk als die van een ander.
 • Heb respect voor een ander mens en doe deze niet aan wat je zelf ook niet wilt.
 • Je bent een sloddervos. Probeer je kamer en later je huis een beetje netjes te houden. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
 • Blijf jezelf altijd verzorgen dat voelt goed, vooral op mindere dagen.
 • Zeg nee tegen sigaretten en drugs. Het gaat je niets extra’s brengen.
 • Kijk zonder oordeel. Stel jezelf eerst de vraag: wat zie ik. En dan pas: wat vind ik ervan.
 • Als je fout bent geweest, geef het toe. Dat getuigt van kracht en is geen zwakte.
 • Make-up is oké, geen make-up is ook oké.
 • Je bent mooi zoals je bent, inclusief dat wipneusje.
 • Blijf altijd vragen stellen als iets niet duidelijk is en houd je ogen open.
 • Doe zomaar iets kleins voor een ander, het kan zoveel verschil maken.
 • Blijf nieuwe vriendschappen sluiten, soms verdwijnen er mensen van je pad en soms komen er weer nieuwe bij.
 • Van een beetje hard werken is nog niemand slechter geworden.
 • Social media is leuk, maar haalt het niet bij de échte wereld.
 • Leer zelf koken en maak er iets gezelligs van. De mooiste gesprekken vinden meestal plaats aan de keukentafel. Dat heb je thuis al ervaren.
 • ‘Nee’ is ook een antwoord. ‘Ja’ ook.
 • Je kunt nooit te vaak of te veel ‘ik hou van je’ zeggen tegen de mensen die je dierbaar zijn.
 • Volg je hart, maar verlies de realiteit niet uit het oog.

18010513_1342831772475989_4398844006503189152_nEn voor nu als afsluiter: Waar je ook bent, als er iets is en je wilt naar huis: bel. Al is het midden in de nacht, we komen je halen, ik of je vader.

Liefs,

Je mama 

2 Comments on Meisje van 14

 1. Camille
  18 april 2017 at 10:40 (7 jaar ago)

  ik lees dat zij ook theorieles krijgt , heel goed want ook dat heb je nodig, maar als ouders zijnde ga is op de stoel van je dochter (zoon) zitten dan is je invals hoek al veel anders, en laat ze het verhaal afmaken wat ze willen zeggen, denk even na en geef antwoord, of vertel haar daar kom ik straks op terug ….success en alles komt goed.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   18 april 2017 at 10:42 (7 jaar ago)

   Eens! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh