Midlifecrisis bij de man 2

depressed young man sitting on the benchIn mijn voorgaande blog had ik het over de eerste 3 fasen van de midlifecrisis bij de man. We gaan nog even verder, nog 3 te gaan.

Fase 4: Depressie

bas handen in het haarEn dan komt langzaam het besef… heel confronterend. Tijdens de wilde fase is hij er achter gekomen dat het niet allemaal goud is wat er blinkt en de realiteit naar boven komt. Maar er is dan dikwijls al veel leed geleden. Meestal is er zoveel stuk gemaakt dat de problemen zich zijn gaan opstapelen. Het zit hem niet in die andere vrouw, die andere baan of die snelle bak, het zit in hem zelf. Dat is heel confronterend en de woede keert zich nu naar binnen bij hem. Hij krijgt het gevoel te hebben gefaald, kampt met schuldgevoel trekt zich terug of maakt heel veel ruzie om niets.

Fase 5: Post-depressie

369-scheidingenbreukHij gaat nog steeds niet helemaal lekker, maar er zijn lichtpuntjes. In deze fase denkt hij veel na. Over zijn leven, zijn huwelijk, werk en zijn eigen jeugd. Het besef dringt steeds verder door. Dat zijn ook niet de leukste momenten, want ondertussen kan er al veel schade zijn aangericht. Dit kan leiden tot verdriet of ook weer boosheid, maar het begin naar acceptatie is gemaakt.

Fase 6: Acceptatie

PWRlogoEen midlifecrisis kan soms maanden tot jaren duren, dat verschilt van persoon tot persoon en ligt ook aan de hevigheid van de crisis. Het herkennen en erkennen van de midlifecrisis kunnen je man helpen zijn eigen gevoelens te begrijpen. Van gedachten wisselen met iemand die er objectief naar kijkt kan zeker helpen om de fasen te versnellen. Deze kan hem een spiegel voor houden en hem confronteren met zijn gedrag. Hij zal dit eerder aannemen van iemand die buiten de relatie staat dan van jou. Als hij eenmaal accepteert dat met het ouder worden hij in een andere fase van het leven komt, dan is het ergste meestal voorbij!

bild-033Als vervolgens je relatie de crisis heeft overleefd geeft dat weer rust. Voor jou en voor je partner. Je kunt weer opgelucht ademhalen. Het zal nooit meer zo zijn als vroeger, maar als er nog genoeg raakvlakken zijn kan er een nieuw begin worden gemaakt.

Monique

Herken je dit? Of wil je hier op reageren laat dan hieronder je reactie achter

5 Comments on Midlifecrisis bij de man 2

 1. Rolanda
  18 april 2020 at 11:05 (4 jaar ago)

  Dank je wel!
  Wist het gelijk toen hij, vandaag precies 1 jaa
  r gekeden, zomaar vertrok..en mij met 5 jinderen zonder inkomen na 20 jaar achter kiet. Rotaal onaangejondigd zonder overleg. Hin stond op en vertrok. 4 weken wisten we niet waar hij was. Iedereen tegen me opgezet. Huis wilde hij cerkopen maar zit schenking in en houdt niets over. Schulden gemaakt. Hij dus. Baan oogezegd. Bu heb ik vv aabfevraagd en op alle punten in gelijk gesteld. Maar vreselijk want ik wil dit niet eens. Was totaal kansloos en geblokkeerd aan alle kanten. Niks met kinderen. Was hekemasl in isolatie. Want waren altijd samen. Nu lijkt het besef te komen dat hij niets heeft. Ook was het al weer aan en uit met ander. Maar die dag 1 jaar gekeden sta je smirgens op en weet je niet dat hij weg ging. Ik denk hij ook niet. Heke nare vreselijke dingen gebeurd. Me uitschelden en vernederen en mijn familie zag alleen die rustige man die 20 jaar in kooitje had gezeten.was radeloos maar moest door voor mijn 5 kinderen. 8 tot 20. Nu keven we van toeslagen en kinderbjjstand en viedselbank en ninimaregelingen. Ja scheiding gast er mogelijk niet eens komen eant daarom wilde hij huis verkopen. Maar ja zit nu niks in supwr dat he dit hebt geschreven.. overal lees ik mjjn nan..

  Beantwoorden
 2. Rolanda
  18 april 2020 at 11:07 (4 jaar ago)

  Sorry typte te snel en linkerkant kon ik niet zien…

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   18 april 2020 at 11:52 (4 jaar ago)

   Geeft niet Rolanda!Dat je het herkend is pijnlijk dat begrijp ik…

   Beantwoorden
 3. Nickske
  2 juli 2020 at 07:25 (4 jaar ago)

  Mijn vriend heeft mij gedumt na een 20-jarige latrelatie. Het heeft waarschijnlijk al bijna een jaar gebroedt in zijn hoofd, maar het laatste half jaar was voor hem onze relatie degoutant, en hij was ook gedegouteerd in mij. Hij wist het op een gegeven moment ook niet meer, hij stelde in vraag of hij niet vele dingen gemist had in zijn leven, of dit het nu was, … Hij is zelfstandige, en staat of stond zelfs op het punt te overwegen alles te verkopen. Hij heeft mij nooit aangesproken over zijn gedachten of gevoelens, en een goeie maand geleden kreeg ik de koude douche. Hij had geen goed gevoel meer in onze relatie, hij ziet mij nog graag maar is niet meer verliefd op mij. Hij heeft mij als een hoopje ellende gedumpt, en nu is hij contact, via chat, met een andere vrouw waar hij wél verliefd op is, dat heeft hij mij verteld. Ik heb altijd gedacht dat hij in een burn-out gesukkeld was, maar hoe meer ik lees over midlife crisis, hoe meer ik overtuigd ben dat hij daar zeker in zit. Hij weet op deze moment zelf niet waar hij aan toe is bij die andere vrouw, maar hij merkt bij zichzef dat hij er open voor staat : verliefd dus. Ik denk dan dat die vrouw nog in een relatie zit, of in een scheiding, want hij is nog niet op date geweest met haar. Zij zal hem op die manier nu laten voelen dat hij belangrijk is, en hem gek maken met lieve woordjes, en misschien zelfs sexuele getinte chats. Hij beseft wel, zo zegt hij toch, dat hij mij het leven nu heel zwaar maakt: hij heeft mij gedumpt, én hij heeft een andere vrouw op het oog. Moeilijk om te verteren allemaal. Maar moest hij morgen aan de deur staan, en zeggen dat het m spijt, en of hij mag terugkomen, zeg ik onmiddellijk ja, omdat mijn gevoelens voor hem nog heel sterk aanwezig zijn.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   2 juli 2020 at 07:43 (4 jaar ago)

   Midlifecrisis is iets wat vaak onderschat wordt. Er wordt dikwijls weinig gepraat in een relatie als het je overkomt. En ook voor de tegenpartij komt het dikwijls als een schok..Voor nu kun je daar niets aan doen. Probeer met elkaar in gesprek te blijven voor zover mogelijk.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh