Mindfulness


Mindfulness, wat wordt er veel over geschreven. Is het een nieuwetijdsverschijnsel? Wel kun je spreken van veel aanhangers. Ik heb me er een beetje in verdiept zonder mezelf een expert te noemen. De officiële definitie van Mindfulness is: “Gewaar zijn van het huidige moment, oftewel bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen”.

Wat zegt Wikipedia hierover?

Mindfulness (soms ook achtzaamheid genoemd) is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment.

Oftewel je bewust zijn van wat er gebeurt. En in contact zijn met wat je daarbij ervaart. Een heel simpel voorbeeld ter illustratie: “Je drinkt bewust een kop thee, voelt de warmte van het theekopje en bent je bewust van de geur en de smaak van de thee. Dat is Mindful theedrinken.

Oké en wat kun je bereiken zodra je Mindfulness toepast?

Mindfulness is, gebleken uit onderzoek, een effectieve methode tegen stress, depressies, angststoornissen en paniekstoornissen.

Is dat zo?

Bos-gezocht-beren-op-weg-loesjeDe meningen zijn hierover verdeeld… Ik stuitte een paar dagen geleden op een blog van Paulien Derwort waarin zij daar een hele sterke mening over heeft. Of die gefundeerd is laat ik even in het midden. Zij kreeg vervolgens buiten positieve ook veel negatieve kritiek. Ik wil in deze blog, haar blog delen waar een ieder zijn eigen mening kan vormen. Ik deel daarbij ook mijn mening zonder daarbij oordelend te zijn naar wie dan ook.

Blog: Paulien Derwort klik HIER

Ik persoonlijk vind het bij ieder mens interessant om te kijken waar iets vandaan komt. Ergens is er een basis gelegd van je huidige staat van zijn. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Je bent erdoor gevormd. Door ernaar te kijken kun je, als het niet meer comfortabel voelt, de keuze maken om er verandering in aan te brengen. En ja, ernaar kijken kan confronterend zijn. Maar kan je ook inzichten verschaffen waar je vervolgens zelf, of met hulp, mee aan de slag kunt. Ik ben van mening dat Mindfulness niet louter en alleen maar geluk is en alle antwoorden bezit, daar is wel wat meer voor nodig. Mindfulness kan je ding zijn en als je daar prettig bij voelt dan doen, wie ben ik om daarover te oordelen.

hart-luchtenIk ben het met Paulien eens dat we stress, angst, onvrede en onrust te vaak wegstoppen onder een sluier van: “Ultiem maakbaar geluk living in een Teletubbiewereld”. Dit is ook niet mijn cup of tea. Laten we wel in real life blijven en daarvoor mogelijkheden zoeken. De één heeft baat bij een huilbui, de ander heeft behoefte aan dieper inzicht in bepaalde gedragspatronen om weer beter te kunnen functioneren. En zeker, even lekker ongegeneerd uithuilen, stampvoetend als een klein kind door je huis heen banjeren kan heel erg opluchten. En als daar een bord het leven voor moet laten dan zeg ik; doen! 😉

Monique 

Wil je hierop reageren laat dan hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh