Nee zeggen


Nee zeggen. Het gaat maar om een woord van 3 letters, maar het blijft soms een lastige om het uit te spreken. Ik ben vast niet de enige die hier wel eens mee worstelt. Hoe komt dat toch? En waarom voelt het soms alsof je een genadeklap uitdeelt op het moment van uitspreken? Waarom zeg ik ‘Ja’ als ik ‘Nee’ bedoel? Waarom ben ik weer ergens verzeild geraakt waar ik eigenlijk helemaal niet wilde zijn? Waarom kost dat 3-letterig woordje soms toch zoveel moeite?

dreamstime_l_292834Dat “NEE” veel power bevat dat mag duidelijk zijn. Het geeft tevens een grens aan. Tot hier en niet verder. Door nee te zeggen laat je zien een eigen wil te hebben en je niet laat forceren in iets te doen wat je niet wilt. Mooi voorbeeld hiervan wat iedereen wel kent: “Ik ben 2 en ik zeg NEE”. Waarom doet een kind dat? Het is een levensfase waarin hij/zij ontdekt dat zijn eigen wil ook anders ingezet kan worden door de reacties van ouders en andere mensen in de omgeving. Grenzen opzoeken en ontdekken dat je een keuze hebt en er vervolgens mee gaat experimenteren.

Waarom hebben volwassenen dan zoveel moeite om nee te zeggen?

Een van de redenen is dat stemmetje in je hoofd dat zegt: Mijn tijd is niet zo belangrijk. Ik moet altijd maar beschikbaar zijn, wat zullen ze wel van me denken, etc.

Nee zeggen is wél belangrijk. Waarom?

 • Het helpt je je grenzen aan te geven.
 • Het vergroot je keuzemogelijkheden.
 • Je productiviteit gaat omhoog.
 • Je stress gaat omlaag.

Als je nee kunt zeggen leef je vanuit jezelf en heb je steeds minder de goedkeuring van de ander nodig. Het geeft je de mogelijkheid de situatie in te schatten en beslissingen te maken die bij je passen. Je zult er tevens achter komen dat er ook mensen zijn die blij worden van een duidelijke nee. Mensen die beseffen dat wie een échte ‘nee’ kan uitbrengen, ook een oprechte ‘ja’ kan zeggen. Maar wellicht zul je ook vrienden verliezen, omdat ze je nee niet accepteren. Mensen zoeken elkaar namelijk onbewust ook uit op elkaars overtuigingen.

Nee1Lukt het mijzelf dan altijd goed om duidelijk een nee te zeggen?

Eerlijk gezegd, ik heb dit moeten leren en ben af en toe nog steeds lerende. De ene keer gaat het me makkelijker af dan de andere keer. Dus Ja, ik zeg een keer Nee!

Monique

Wil je hierop reageren laat dan hieronder je reactie achter!

2 Comments on Nee zeggen

 1. Camille
  11 april 2016 at 15:45 (8 jaar ago)

  ik heb daar geen moeite mee om nee te zeggen, tijdje terug vroeg een vriend aan mij, ga je mee naar Parijs foto`s maken 3dagen ik betaal, ik vroeg hem mag mijn vrouw mee(dat betaal ik) het antwoord van hem was nee, en ik antwoorden hem dan ga ik ook niet mee, dit is geen verhaal maar de pure waarheid.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   11 april 2016 at 15:51 (8 jaar ago)

   Dat doe je dan heel goed! 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh