Oordelen


Oordelen! Geprikkeld door een gesprek vond ik dit wel een mooi onderwerp voor de maandagmorgen! De Dikke VanDale zegt bij het woord ‘oordelen’ het volgende:

oor·de·len (oordeelde, heeft geoordeeld)

1 vonnissen, rechtspreken
2 door redenering tot een gevolgtrekking komen
3 van mening zijn; achten

Kijken we naar het woord ‘veroordelen’:

ver·oor·de·len (veroordeelde, heeft veroordeeld)

1 schuldig bevinden
2 afkeuren, afwijzen

Hmm…dus wel degelijk een verschil. Bij een oordeel gaat het om beredenering waarbij je zoveel mogelijk informatie verzameld en dan je conclusie trekt… Bij dat laatste gaat het bij de meeste mis, omdat we ons oordeel geven vóórdat we alle informatie hebben. Nu ben ik niet roomser dan de paus en maak me daar ook wel eens schuldig aan door net iets te snel mijn mening/oordeel op tafel te gooien. Een mening is overigens nog niet beslissend, een oordeel dikwijls wel. Ondertussen ben ik door schade en schande ook weer wijzer geworden en ik creëer dan ook weer ruimte om een uitgesproken oordeel te herzien.

CdhbxX7W0AIAMY0Ieder mens heeft zijn eigen kijk op het leven. Wat we ‘zien’ bij een ander kan gebaseerd zijn op eigen ervaringen, zowel positieve als negatieve. Het kan soms een (pijnlijk) gevoel zijn, wat wordt opgeroepen door goede of slechte herinneringen. We kijken dan vervolgens naar wat aansluit bij onze eigen belevingswereld. Klopt dit niet, dan oordelen we en zijn we niet in staat ons in te leven in de ander. Het is makkelijker om er een stickertje op te plakken. Ga je iets soortgelijks zelf meemaken, dat maakt dat je je oordeel dikwijls gaat herzien. Angst speelt ook een rol, angst om ‘veroordeeld’ te worden. We willen tenslotte graag aardig gevonden worden. Maar ook verlangen maakt deel uit van een oordeel. Wat je in een ander afkeurt zegt vaak iets over je eigen verlangens. Bijvoorbeeld: Waarom durft zij/hij het wel en ik niet? Ik zou willen dat ik …

Maar eerlijk is eerlijk, iemand die nooit ergens een oordeel/mening over geeft is voor ‘mij’ geen hele sprankelende persoonlijkheid. Een verschil van mening mag er zijn, kan ook verhelderend zijn, zolang het maar geen strijd wordt. Iemand die voorzichtiger is met zijn oordeel straalt meer respect uit naar anderen en ontwikkelt een zachtere persoonlijkheid, dat dan weer wel!

93700afeecde57d343cec7cb62761093Toch is het wel goed om eens na te gaan of je terecht oordeelt over iemand. Ken je het hele verhaal? Is je oordeel gebaseerd op waarheid of heb je een aanname gedaan?

Begrip opbrengen voor een ander door zelfreflectie toe te passen kan je ogen openen!

Monique

Wil je hier op reageren laat dan hieronder↓ je reactie achter!

2 Comments on Oordelen

 1. Camille
  18 juli 2016 at 10:53 (8 jaar ago)

  oordeel niet te vroeg, kan heel pijnlijk zijn !!! alles heeft tijd nodig ook oordelen.

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   18 juli 2016 at 11:03 (8 jaar ago)

   Eens!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh