Overprikkeling


Maandagmorgen en ik ga schrijven over overprikkeling. Wie herkent dit niet? Vrouwending? Ja! Wij ‘moeten’ namelijk veel van onszelf. In welke vorm dan ook. Maar ook zeker hebben mannen hiermee te maken. Is het niet van hunzelf, hun omgeving, dan wel van hun vrouw. Overprikkeling, echt een maandagmorgen onderwerp na een druk weekend en een onrustige periode, althans voor mij. Een vastgelopen website, veel beweging in mijn werk, nieuwe ideeën, zware gesprekken en sociaal gezien actief geweest. Echter een periode die ik, als Highly Sensitive Person oftewel HSP-er, als onrustig ervaar. Niet allemaal vervelende zaken, zeker niet, maar gewoon onrustig. Controle weg, geen focus en weinig constructiefs kwam meer uit mijn handen. De week vloog weer voorbij en mijn huishouden draaide op de belangrijkste noodzakelijke zaken. Boodschappen, eten, wassen en taxiën voor mijn dochters. Herkenbaar?

En dan word je op maandagmorgen wakker en eigenlijk voel je al dat de afgelopen periode weer net iets teveel is geweest en overprikkeling het weer heeft overgenomen. Een zogezegde ‘off-day’ als gevolg. Ik stap eigenlijk al moe uit mijn bed en sta dan even te bedenken wat ik ook al weer moest doen. Loop tig keer op en neer naar boven om iets te halen, om boven te komen, het niet meer te weten, om vervolgens met iets onnozels beneden te komen. Normaal gesproken is dit een kwestie van routine. Maandag is mijn vrije dag en op deze dag doe ik meestal het achterstallig onderhoud om op dinsdag weer fresh and friendly te starten. Nu krijg ik niet eens bedacht wat we vanavond gaan eten en mijn administratie is nu het laatste waar ik zin in heb. Zo’n dag dus…

Nu weet ik ondertussen waar zo’n dag vandaan komt. Langdurige overprikkeling. Oftewel mezelf te weinig in acht genomen over een langere periode. Op de een of andere manier overvalt het me toch iedere keer weer. Ik stel me dan ook de vragen; Waarom heb ik het weer zover laten komen? Waarom mijn belangen weer ondergeschikt gemaakt aan de verwachtingen van anderen? Tja…

Eigenlijk is dat natuurlijk niet helemaal fair wat ik nu zeg, het zijn meestal de verwachtingen die ik van mezelf heb die me nu opbreken. Soms ben ik wat overmoedig en in het moment denk ik dat ik de energie er wel voor heb. Dat is dan meestal ook wel zo, maar ik moet mijn batterij dan ook weer tussentijds opladen en dat wordt dan weer vergeten…Dus word ik geconfronteerd met het gevolg. Nu signaleer ik dit altijd heel goed bij een ander, maar als het dan mezelf betreft dan schiet ik te kort. Maar wat zeg ik dan tegen een ander? En wat doe ik er zelf aan?

Ik erken, hoe moeilijk ook, dat ik weer over mijn grenzen ben gegaan en berust me in het feit dat er op zo’n dag toch niets uit mijn handen komt dus sta dat gewoon toe en ga me daar niet schuldig over voelen, terwijl dat ook geen piece of cake is. Niets menselijks is mij vreemd. Ik ontloop eventueel discussies met mijn tienerdochters omdat dit weinig goeds van mijn zijde teweeg brengt als ik hier al dan niet in meega. Ik bedenk iets simpels om te eten en het liefste iets waar ik de deur niet voor uit hoef. Vanavond doe ik lekker niets en ga op tijd naar bed! Het enige wat dan helpt.

En morgen? Morgen is er een nieuwe dag, start ik gewoon opnieuw en ziet de wereld er weer heel anders uit!

Monique ♥

 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

4 Comments on Overprikkeling

 1. Renate
  5 november 2018 at 08:19 (5 jaar ago)

  Heel herkenbaar! Ik wens je een fijne “bijkom” dag toe!

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   5 november 2018 at 08:21 (5 jaar ago)

   Dat heb ik mezelf ook voorgenomen! 😉

   Beantwoorden
 2. Camille
  5 november 2018 at 12:02 (5 jaar ago)

  heel mooi vehaal Monique, en denk je dat je alles gehad hebt gaat de TV nog stuk … groetjes Camille

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   5 november 2018 at 12:31 (5 jaar ago)

   hahahah inderdaad Camille! 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh