Prince


Gisteravond was een rare avond. Het bericht dat Prince was overleden heeft menig mens verrast. Ook mij… Prince is mijn jeugdidool en deed me teruggaan in de tijd. Wat was/ben ik gek op dat kleine excentrieke mannetje. We hebben dezelfde lengte, hetzelfde sterrenbeeld en een voorliefde voor hakken. Buiten dat maakte hij natuurlijk waanzinnige muziek. Ik dan weer niet. Eigenzinnig als persoon, maar een echte muziekmaker, die niet (of weinig) meer te vinden zijn. Wat heb ik gedanst, gezongen, gekust, gehuild, gelachen met zijn muziek op de achtergrond. Ik kan nog steeds mijmeren bij zijn muziek. Het zal voornamelijk een ‘veertiger ding’ zijn die gisteravond door dit bericht onthutst was. De nieuwe generatie haalt hoogst waarschijnlijk zijn schouders op. Life goes on…

Ik kijk er anders naar, voor mij was zijn muziek meer dan een leuk nummer. En nog steeds. Ik kan de emoties namelijk zo terughalen die ik op zijn muziek heb beleefd. Zoveel jaren na dato en dan het gevoel wat je bij een nummer had instant terughalen. Maar ook in het nu kan het weer een betekenis hebben. Het is maar net wat je er in ziet. Tijdloos dus.

13043811_10207775135749305_8441637786300854326_nPrecies een week geleden poste ik een video van Prince, niet wetend dat zijn overlijden zo dicht in de buurt was :

Een nummer met ook een verhaal waar mensen zich in kunnen herkennen. Een betekenis waar ik in verhalen met anderen vaak over heb gesproken.

Letterlijk vertaald betekent ‘Purple Rain’  ‘Paarse Regen’. In het nummer van Prince gaat het niet om de letterlijke vertaling, het gaat om de straatvertaling. Purple Rain wordt in straattaal gebruikt om uit te drukken dat je wilt wegvluchten uit de realiteit, dat je weg wilt lopen van je verantwoordelijkheden. Anders gezegd de makkelijke weg kiezen en geen gedoe hebben.

Gebaseerd op meerdere verhalen zou ik dit nummer als volgt interpreteren:

In het nummer zingt hij over een vrouw tot wie hij zich aangetrokken voelt. Deze vrouw is echter ‘not available’ en daar wil hij geen misbruik van maken (‘Baby I could never steal you from another’). Zij wil de vriendschap met Prince beëindigen (‘It’s such a shame our friendship had to end’), maar twijfelt of ze misschien toch voor de liefde met Prince moet gaan (‘You say you want a leader, but you can’t seem to make up your mind’). Prince zegt dat hij hun vriendschap niet kapot wil maken en haar slechts in de Purple Rain zou willen zien. Kortom, hij zou graag even met haar weglopen uit de realiteit (weg van haar huidige vriend/partner) en weglopen van de verantwoordelijkheden (het feit dat ze een relatie heeft).

Moeilijke liefde dus, een nummer uit 1984, tijdloze inhoud, vast herkenbaar voor een aantal en alleen Prince zelf weet of dit een juiste interpretatie is natuurlijk…

Voor vandaag kan ik alleen maar zeggen:

The world is now crying purple rain

Monique ♥

2 Comments on Prince

 1. Dirk
  24 april 2016 at 17:52 (8 jaar ago)

  Sometimes it snows in April.

  Mooie site Monique! En een mooie post over een van mijn idolen. Ik loop met regelmaat door mijn verzameld werk en afhankelijk van de stemming is er dan altijd wel iets van mijn gading. Ik heb de afgelopen week nog eens gezocht naar m’n all time favourite, Bij Gold moest ik weer terugdenken aan een enorme knal en gouden glitters in de Galgenwaard. Dus die is het vandaag voor mij. Welke is het voor jou?

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   24 april 2016 at 18:49 (8 jaar ago)

   Hi Dirk,

   Dank je wel voor het compliment! 🙂 En wat is het vandaag voor mij:….
   I would die 4 you! Waarom? Zo voelt dat vandaag! 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh