Ik spreek veel mensen en let dan ook op hun woordkeuze. Ik hoor dan ook het gebruik van ‘twijfelwoorden’ zoals misschien, eventueel, eigenlijk, etc. En dan specifiek het meest
(onbewust) gebruikte twijfelwoord “toch?”, achteraan een zin. Waarom zeggen we dit en wat willen we hiermee zeggen? Als je het weglaat, kan een zin een heel andere betekenis krijgen. Nu ik er zo over nadenk gebruik ik het zelf ook voor meerdere situaties. Als voorbeeld: ‘we gaan morgenvroeg fietsen, toch?’. Of: ‘we hadden toch om 8.00 uur afgesproken’? Vraag ik hiermee een bevestiging of ben ik aan het twijfelen? Op dat moment vraag ik een bevestiging. Het woordje ’toch?’ wordt over het algemeen ook vaker gebruikt door vrouwen dan door mannen. Nog een mooi voorbeeld; Ik ben niet te dik…toch? Als je er op let hoor je dit twijfelwoord heel vaak.
Dan het woordje “hoor”. Geen twijfel, maar eerder een geruststellend woord of niet? Je weet ook exact wat ermee bedoeld wordt. Bijvoorbeeld: ‘komt wel goed, hoor.’ Of: ‘Neem wat je wilt, hoor.’ Eigenlijk vreemd toch? Een woord wat achter een zin wordt geplakt als een soort geruststelling. Maar is het ook echt een geruststelling? Over het algemeen niet. ‘Ik zou me er maar niet zo druk over maken hoor’ is bijvoorbeeld meestal reden om je juist heel erg druk te gaan maken. Er zijn niet zo veel werkwoorden die je zomaar achter een zin kan plakken. Je kunt het met ‘zeg’ doen. Maar als je ‘zeg’ ergens achter plakt (‘wat is dat een lekkere snoepje, zeg’), dan is dat niet meer dan een bevestiging van wat je al eerder hebt gehoord. Vervang je dit door ‘hoor’ dan betekend het weer iets anders. In mijn beleving zit er dus verschil tussen; ‘Ik vind mijn werk heel leuk’ en: ‘Ik vind mijn werk heel leuk, hoor.’ In het laatste hoor ik een ‘maar’… en voelt als iets negatiefs. ‘Hoor’ lijkt daarom ook wel weer op het woord ‘heus’. Ook weer zo’n typisch woord.
Gebruik je ‘hoor’ en ‘heus’ in combinatie in een zin dan weet je dat er iets loos is. Voorbeeld: ‘Ik vind je heus wel heel lief, hoor.’ Ja ja…;-)
Monique ♥
Wil je hier op reageren laat dan hieronder↓ je reactie achter!
Lena
21 september 2015 at 18:11 (9 jaar ago)Interessant. Ik heb wel eerder gelezen over verkleinwoorden: als je die vaak gebruikt, maak je jezelf zwakker. Vooral vrouwen gebruiken veel verkleinwoorden, alsof ze zichzelf kleiner maken.
Gebruiken vooral vrouwen twijfelwoorden, weet jij dat?
krachtigmooi
21 september 2015 at 18:56 (9 jaar ago)Hi Lena,
Ja, over het algemeen wel. Althans mij valt het op binnen mijn praktijk. Vandaar ook mijn blog. Vrouwen hebben een ander gespreksdoel. Ze willen een gesprek graag op een prettige manier voeren. Mannen zien een gesprek meer als een gebeuren waarin het belangrijk is om hun mening naar voren te brengen (Twijfel laten zien getuigt voor hun nl. niet van daadkracht).
Dit verklaart ook waarom vrouwen vaker gebruik maken van verklein- en twijfelwoorden. Ze richten zich meer op de relatie. Ze willen zich niet onbescheiden opstellen. Ze gebruiken woorden om de gelijkheid tussen hen en hun gesprekspartner te benadrukken. Ze zijn meer gericht op harmonie en mannen meer op feitelijke informatie. (Dit verklaart meteen waarom mannen kortere berichten versturen per app/sms ;-).
Floor
31 mei 2022 at 12:46 (3 jaar ago)Je weet ook exact wat ermee bedoeld wordt. Bijvoorbeeld: ‘komt wel goed, hoor.’ Of: ‘Neem wat je wilt, hoor.’ Eigenlijk vreemd toch?
Grappig hoe je na de uitleg over het woord ’toch’ laat zien hoe erg het in onze vocabulaire geworteld zit door het daarna zelf ook in deze tekst te gebruiken haha 🙂
krachtigmooi
31 mei 2022 at 12:55 (3 jaar ago)Hi Floor,
ik moet al lachen om je laatste zin in de eerste alinea en je bewustwording die daar meteen opvolgde! 🙂 Macht der gewoonte 😉