Vakantiestress


Vakantiestress! En masse trekken we er ieder jaar weer op uit, omdat we het idee hebben dat vakantie nou eenmaal leuk moét zijn. Maar voor sommige mensen is vakantie een bron van stress. En best een behoorlijke. Reizen doe je voor je plezier, anders kun je beter thuisblijven in mijn beleving. Hoe kun je deze stress nu voorkomen en zorgen dat de vakantie echt de ontspanning geeft waarop je rekent?

  • UnknownDe voorbereiding is vaak al een grote stressfactor. Niet de dag voor vertrek beginnen, maar maak van tevoren lijstjes van wat er nog gebeuren moet en voer die ook uit.
  • Het is verstandig om uitgerust op vakantie te gaan. Het idee dat je op vakantie kunt bijslapen is een fabel. Oververmoeidheid aan het begin van de vakantie draagt bij aan stevige ruzies in de auto, een verminderde weerstand tegen ziekten en minder tolerantie voor praktische tegenslagen als het verkeer, teleurstelling geboekte hotel, regenachtige dagen of lekkende tenten.
  • Een soortgelijke fabel is het idee dat problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen als je eenmaal weg bent. Natuurlijk helpt de afstand die reizen biedt om je dagelijkse problemen te relativeren. Ik las ergens; “Je moet van mentaliteit veranderen, niet van klimaat. Al steek je de eindeloze zee over, al wijken landen en steden achter je, je problemen zullen met je meegaan waar je ook heengaat.”
  • In de vakantie plegen we ook een grote aanslag op ons lichaam, en daarmee op onze geest. We vliegen vanuit het soms regenachtige Nederland naar tropische temperaturen, beklimmen torenhoge bergen, eten vreemd voedsel en drinken meer alcohol dan gewoonlijk. Bovendien verstoren we door tijdsverschillen of later naar bed gaan ons slaapritme. Het lichaam is dan ook heel hard bezig zich aan te passen, wat zich kan uiten in irritatie of nervositeit. Neem de tijd voor deze omschakeling. Niet direct na aankomst van alles gaan ondernemen.
  • ba97zn38eypoDe gewoontes van de plaatselijke bevolking zijn vaak aangepast aan de omgeving. Dus als de lokalen tussen twaalf en drie een tukje doet in de schaduw overweeg dan dat ook te doen.
  • Een grote bron van stress op vakantie is de angst voor het onbekende. Dit is natuurlijk het leuke van vakantie voor veel mensen, maar sommigen krijgen hierdoor het nare gevoel dat ze geen controle over de situatie hebben. Op vakantie zijn we anoniem, en dat kan aan de onzekerheid bijdragen. Het enige wat tegen de onzekerheid te doen is je eigen ideeën te veranderen. Probeer het onbekende te zien als spannend en uitdagend en besef dat de anonimiteit op vakantie het voordeel heeft dat je dingen kunt doen die je thuis niet zou doen. Geniet van het feit dat je nu even de controle eens kunt loslaten.
  • Een ander probleem is dat veel mensen op vakantie last hebben van het gevoel ‘nuttig’ bezig te moeten zijn. Ze rennen ze van kerk naar museum en leren ondertussen nog even de taal van het land. Je realiseren waar je mee bezig bent gedurende het hele jaar is minstens zo belangrijk. Zet alles wat je bereikt hebt in het afgelopen jaar op een rijtje en dat je hiervoor wel een vakantie hebt verdiend.
  • Je reisgenoten kunnen ook voor de nodige stress zorgen. Goede afspraken van tevoren kunnen dit deels voorkomen. Bespreek wat iedereen van de vakantie verwacht.

En hoe ziet mijn vakantie eruit?

Genieten, samen met mijn dierbaren van de Spaanse zon dit keer, lekker eten/drinken, lezen en simpele dingen. Niets ingewikkelds. Mijn hoofd leegmaken, mezelf opladen en nieuwe dingen bedenken. Niet dat ik dat alleen tijdens de vakantie doe, want in mijn dagelijks leven maak ik 0w7r3ivwp1s9daar ook tijd voor. Ik zoek de rust op. Geen overvolle hotels, gillende kinderen en volwassenen, massa eten en dat soort narigheid, maar de rust van een andere cultuur en beweeg daarin mee. Dus heb ik in de aanloop naar de vakantie last van vakantiestress? Nee, eigenlijk niet. Ik ga niet naar een onderontwikkeld land dus mocht ik iets zijn vergeten, dan koop ik dat daar. Mijn koffer inpakken doe ik pas 1 soms 2 dagen van tevoren(heb dat overigens wel moeten leren).

6f6bfa07d6f4cc4589ae45986dcbb05eDe allerbelangrijkste regel van een geslaagde vakantie lijkt triviaal, maar wordt maar al te vaak geschonden; Doe alleen waar je zin in hebt! Dus niet omdat iedereen het doet of omdat het zo hoort! Niks moet, niksen mag!;-)

Fijne vakantie!

Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh