Zelfcompassie


Maandagmorgen en vroeg wakker. Waar ga ik over schrijven? Zelfcompassie. Ja, dat gaat hem worden deze morgen. Het klinkt als een fancy woord voor zelfmedelijden. Of toch niet? In mijn beleving heeft zelfcompassie niets met zelfmedelijden te maken. Bij zelfmedelijden verdrink je in je eigen misère en heb je geen oog voor wat er om je heen gebeurt. Bij zelfcompassie zie je jezelf als mens. Een mens die fouten mag maken. Je voelt daarbij tevens connectie met andere mensen die ook gebreken hebben, kampen met tegenslag en die wellicht worstelen met dezelfde dingen als jij. Begrip hebben voor jezelf als je het moeilijk hebt. Je emoties onder ogen kunnen/durven/willen zien zonder oordeel. Niet ervoor weglopen, maar er als een zorgzame moeder naast gaan zitten en er compassie, medeleven en empathie voor voelen.

aa12ea176c0f3519217301cf8fabed67Op zulke momenten vind ik mezelf dus niet ‘zielig’, maar vind het eerder vervelend voor mezelf. Ik moet daar dan wel iets mee. Ik kan passief afwachten, mijn ziel onder mijn arm nemen of proberen de situatie te verbeteren. Mijn problemen zijn zeker niet belangrijker dan die van een ander, maar ik ben dan lief voor mezelf en geef ze aandacht.

Ikzelf hang mijn problemen niet graag aan de grote klok. Want dat past niet bij het ideaalbeeld dat ik van mezelf heb. Ik ben namelijk heel erg sterk, ik heb niemand nodig en alles gaat bij mij vanzelf. Flauwekul natuurlijk, dat weet ik écht wel dat dit ideaalbeeld nergens op slaat, maar daarom hoeven anderen het nog niet te weten! Daarin ben ik vast geen uitzondering. Tegenwoordig is falen en zwakte een taboe. We willen presteren en hebben moeite met falen en onzekerheid, want zwak willen we ons niet voelen. Maar in mijn beleving getuigt het juist van kracht als je kunt accepteren dat je een gewoon mens bent met gebreken en twijfels, net als iedereen.“

De focus ligt tegenwoordig voornamelijk op onze positieve gevoelens, we moeten ons goed voelen, blij zijn, vrolijk doen en soms heb ik daar gewoon geen zin in. Heeft misschien ook te maken met mijn introverte karakter. Ook verdriet, angst en boosheid horen bij mijn basisgevoelens, dus het een kan niet zonder het ander. Dat is de keerzijde. Als je die ‘niet-fijne’ emoties, zoals niet geuit verdriet of boosheid, niet aan wil/durft te kijken, gaan ze een eigen leven leiden en komen ze er op niet gewenste momenten uit. Zonder relevante aanleiding barst dan de bom. Door deze emoties weg te duwen verharden ze. Lijkt bijna op verstenen wat weer bitterheid kan opleveren. Voor het uiten van deze emoties hoef je echt geen tranen met tuiten te huilen of te gaan smijten met dingen. Maar als je het moeilijk hebt geef ze aandacht.

20150711_114825Laat dus ‘jezelf’ niet in de kou staan. Zelfcompassie biedt in dat opzicht erkenning voor je eigen gevoel, waardoor je je getroost en gesteund voelt door jezelf.

Makkelijker kun je het dus niet maken, wel prettiger!

Monique 

 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder  je reactie achter!

4 Comments on Zelfcompassie

 1. Iderealist
  18 april 2016 at 07:53 (8 jaar ago)

  Mooi gesproken en heel herkenbaar. Misschien mag je je problemen soms ook wel gewoon aan de grote klok hangen, want ook problemen mogen er gewoon zijn.

  Fijne week!
  Iderealist

  Beantwoorden
  • krachtigmooi
   18 april 2016 at 12:16 (8 jaar ago)

   Dank je! Ik weet het, problemen mogen er gewoon zijn, maar voel niet altijd de behoefte ze te delen 😉

   Jij ook een hele fijne zonnige dag!

   Beantwoorden
   • Iderealist
    18 april 2016 at 17:38 (8 jaar ago)

    Nee, waarschijnlijk is een klein klokje in je eigen omgeving ook veel fijner dan een grote klok 🙂

    Beantwoorden
    • krachtigmooi
     18 april 2016 at 18:52 (8 jaar ago)

     ach… het is waar je je comfortabel bij voelt 😉

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh