De banaan

Als kind kreeg ik hem vaak mee naar school voor tijdens het speelkwartiertje. Een banaan! Dat was gezond zei mijn moeder en stilt je honger. Altijd die van Chiquita met dat blauwe stickertje, wat je dan lospeuterde en dan óf op je voorhoofd óf bij iemand op zijn rug plakte. Hij moest wel geel zijn, weinig bruine plekjes, niet te groen en zeker niet te zacht, anders wilde ik hem niet meer. Was dat wel zo, dan ging ik voor de appel of de sinaasappel. Meer keuze had ik toen nog niet.

Er zijn mensen die denken dat bananen niet gezond zijn en dat je ze niet moet eten. Het zou een dikmaker zijn en hij past niet in een koolhydraatarm dieet. Wat een onzin! Koolhydraten( de goede dan) zijn de brandstof voor je lichaam. Ik ben er dan wel niet groot door geworden, maar bananen zijn super gezond. Ze leveren niet alleen goede voedingsstoffen, ze bevatten ook veel vezels. Vezels geven je een vol gevoel, maar zijn niet dikmakend. Het is dus een gezonde snack en het voorkomt dan weer ‘snacken’. Maar behalve dat de banaan heel gezond is hij op meerdere fronten inzetbaar. Ik heb daarom weer wat leuke weetjes verzameld om te delen.

  • Bananen rijpen door de omzetting van zetmeel in suiker, wat alleen gebeurt als de temperatuur niet te laag is. Het is dus verstandig om bananen buiten de koelkast te bewaren, dat is beter voor de smaak.
  • Zijn de bananen die je koopt niet zo rijp als je zou willen? Doe ze in een bruine papieren zak, samen met een appel of tomaat en laat ze een nacht staan. Op een fruitschaal laten rijpen kan natuurlijk ook, maar duurt wat langer.
  • De pectine in de banaan verbetert je stoelgang, maar bananen helpen ook weer tegen diarree.
  • De banaan helpt bij depressie en slaapproblemen. In een banaan zit de aminozuurharttryptofaan die zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel (jawel, een geluksstofje). Hierdoor heb je minder last van een lentedepressie of in de winter, de winterdepressie. Verder bevordert serotonine de aanmaak van het slaapverwekkende hormoon melatonine, waardoor je heerlijk slaapt!
  • Bananen helpen tegen een kater. In bananen zit een hoog gehalte aan magnesium en vitamine B6. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten kunnen ontspannen. De ontspanning van de bloedvaten vermindert een kloppende hoofdpijn. Na het stappen voortaan dus een banaantje en geen broodje shoarma of andere narigheid!
  • In een banaan zit tevens antacidum, wat weer beschermt tegen maagzuur en maagzweren.
  • Bananen helpen tegen misselijkheid bij zwangere vrouwen. En dan heb ik het over de ochtendmisselijkheid.
  • Een banaan beschermt dankzij het kalium dat erin zit tegen onverwacht ’s nachts  uit je bed springen door kramp in je kuit of voet. En is tevens goed voor een normale bloeddruk.
  • De binnenkant van de bananenschil is ook geweldig om lederen handschoenen, tassen en schoenen te poetsen en te onderhouden.
  • En dan als laatste; Bananenschil bevat een aantal anti-oxidanten en mineralen die er voor zorgen dat de huid zich van nature hersteld. Om die reden worden bananenschillen gebruikt als huismiddeltje tegen insectenbeten, blauwe plekken en een geïrriteerde huid. Het kalmeert de huid en roodheid, zwellingen en jeuk verdwijnen sneller. De huid wordt zacht, soepel en oogt fris en gezond. En dat is dan weer mooi meegenomen!

Mic2_BIG_banaan1Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronderje reactie achter!

2 Comments on De banaan

  1. Celeste
    2 april 2015 at 08:30 (10 jaar ago)

    Wat een leuk artikel! Het meeste wist ik helemaal niet van bananen! 😉

    Beantwoorden
  2. krachtigmooi
    2 april 2015 at 08:33 (10 jaar ago)

    Daarom ook leuk om er over te schrijven! 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh