Liefdesverdriet

Liefdesverdriet ook wel ‘luduvudu’ in de volksmond genoemd. Klinkt leuker, maar doet evenveel pijn. Of het nu gaat om een verbroken relatie, een onbeantwoorde liefde of het besef dat je zo niet meer door kunt gaan. Het laat je eenzaam, verdrietig, machteloos en leeg voelen van binnen. Een gevoel alsof de grond onder je voeten wegzakt met een hart dat gebroken is. Liefdesverdriet doet gewoon pijn. Leuk kan ik het niet maken. En een pilletje is er nog niet voor bedacht om de intense pijn te verhelpen. Het beheerst namelijk je leven op dat moment…

love-love-worth-time-and-pain-demotivational-posters-1311892373Liefdesverdriet heeft tijd nodig. En tijd is op dat moment je beste vriend. Het is namelijk niet voor eeuwig. Ook Liefdesverdriet slijt, maar heeft tijd nodig om te verwerken. Het is zeker niet gemakkelijk, want het voelt als een verslaving. En om de verslaving te verslaan moet je afkicken. Je hersenen moeten de klap verwerken. Je hormonen, gewoontes en verwachtingen moeten worden bijgesteld. Je moet weer terug naar jezelf.

Hij of zij moet daarom even opzij, zodat je wond kan helen. Dus geen contact, geen Whatsapp, email, telefoon, Facebook, postduiven op pad sturen etc. Even niets. Iedere associatie met de pijn proberen weg te houden. Dus ook geen plekken bezoeken waar herinneringen aan kleven. Probeer je gedachten te sturen en niet te voeden met herinneringen. Je onderbewuste gelooft namelijk op een bepaald niveau nog steeds dat hij/zij nog onderdeel van je liefdesleven is. Het is moeilijk om gedachten gewoon ‘uit’ je hoofd te zetten. Zeker als je zoveel pijn voelt. Steeds als je aan hem/haar moet denken, verander dan je gedachten. Probeer je niet bezig te houden met het verleden. Houd je bezig met het hier en nu en zoek afleiding. Zodra je merkt dat je weer afdwaalt vang je gedachten dan en breng je aandacht direct op iets anders. Laat hem of haar niet voortleven in je hoofd.

Liefdesverdriet wordt dragelijker als je beseft dat je een cyclus doorloopt. Dit gevoel is niet voor altijd.

  • Ontkenningsfase. Ongeloof. Je krijgt een klap, en je hersenen moeten zich bijstellen.
  • Een periode waarin je realiseert dat het over is, en waarin je veel heftige emoties voelt zoals boosheid, angst en gevoelens van eenzaamheid.
  • Inzicht. Je ontdekt dat er nog meer leuke dingen in het leven zijn.
  • En dan acceptatie en rust. Er is licht aan het einde van de tunnel en je merkt dat je over je liefdesverdriet heen komt. Ook als dat nu niet zo voelt. En dit besef kan je kracht geven, zelfs als je je helemaal uitgeblust voelt.

LiefdesverdrietProbeer de leegte niet te vullen met een ‘overgangs relatie’. Verwerk de klap, grabbel jezelf bij elkaar, breng je leven op orde en ga pas een relatie aan als je je weer gelukkig voelt. Merk hoe je je gevoel kunt sturen. Jij kunt bepalen of je wilt huilen op bed, of iets leuks wilt gaan doen. Verlies jezelf niet in zelfmedelijden en blijf jezelf eraan herinneren dat het tijd kost. Tuurlijk mag je pijn hebben, je mag je kl.. voelen. Maar gedachten bepalen je gevoel. Denk dus aan leuke dingen om beter in je vel te komen. Je hebt je eigen toekomst ook in de hand.

quotekaartjes2_0_bybean3Jij bepaalt hoe je met deze situatie omgaat. Zorg dus goed voor jezelf. Zie de pijn in je hart als een wond na een operatie. Je moet het verzorgen, het doet soms pijn en het heelt langzaam, maar het heelt. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te sneller en mooier de wond zal helen.

Monique 

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh