Jezelf kwijt zijn..


Jezelf kwijt zijn.. Ken ik dat? JA. Ondanks dat, sta ik te boek als een krachtig, sterk mens, maar hoe waar is dat? Niets is wat het lijkt. Het is iets wat mensen zien van mij aan de buitenkant. Schaam ik me dan voor de binnenkant? Nee, maar heb niet de behoefte dat te pas en te onpas te delen. Ik hoor het mensen wel vaak zeggen. ‘Ik ben mezelf kwijt..’, wat voor mij de aanleiding was om er iets over te schrijven. Ik schrijf deze blog vanuit mijn beleving, misschien herken je het. 

Wat is dat? Jezelf kwijt zijn..

Je onzeker voelen, angstig, klein, twijfelen over dingen. Je afvragen; Wie ben ik eigenlijk? Wat voel ik? Wat wil ik? Wat moet ik doen? Richting kwijt zijn en de antwoorden even niet meer weten. Je suf piekeren. Energie versplinteren en je motivatie zit ergens onder je voetzolen. Somber gevoel hebben en in het ergste geval op een depressie kunnen afstevenen.

Het klinkt wat wazig..’jezelf kwijt zijn’. Je bent er toch? Je leeft! Althans.. je doet wat je moet doen. Maar het is meer op de automatische piloot. Het is ook niet leeftijdsgebonden. Jezelf kwijt zijn is je identiteit die even foetsie is, eveneens het contact met jezelf en het gevoel. Dat klinkt nu heel eng, maar zo eng is het niet. De ervaring leert dat je jezelf niet kunt kwijtraken. Je zult alleen het contact met een deel van jezelf moeten herstellen om jezelf weer goed te voelen. Dit kun je doen met of zonder hulp. Jezelf verliezen gebeurd dikwijls niet zomaar. Er ligt dikwijls het een en het ander aan ten grondslag wat er ongemerkt is ingeslopen.

Je moet jezelf eerst kwijtraken om jezelf te kunnen vinden

Hoe herken ik het bij mezelf?

  • Dan hoor ik mezelf niet meer…

Ben te veel aan het luisteren wat een ander ervan vind.

  • Piekeren

Nu zit ik altijd wel veel in mijn hoofd, maar dan heel veel. Dit haalt me bij mezelf vandaan. Piekeren is een overlevingsmechanisme om mezelf weg te houden bij mijn gevoel. Dit gaat vanzelf en is heel logisch dat dit gebeurd. Iedereen heeft dit stemmetje in zijn hoofd. Het is er constant en probeert je soms ook omlaag te halen, te bekritiseren etc.

  • Stress

be-a-warrior-not-a-worrier-12Ook ik ben niet altijd in de relaxmodus en heb vaak meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden. Soms is het moeilijk om dan aan mezelf toe te komen. Gewoon geen tijd, oftewel mezelf de tijd gunnen. Werk, huishouden, de kinderen, vrienden, de relatie die tijd en aandacht nodig heeft, andere verplichtingen. En dan heb ik het nog niet gehad over mijn eigen verwachtingen van mezelf.

Indianen noemen zichzelf ‘warriors’ omdat ze de ‘oorlog’ (war) aangaan met de parasiet in hun hoofd

IMG_1188Iedereen raakt zichzelf wel eens kwijt in min of meerdere mate. Bij jezelf blijven is voor mij een proces van bewust worden, oefenen, vallen, niet blijven liggen, maar wél weer opstaan.

Monique 

Wil je hier op reageren, laat dan hier onder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh