Controlfreak


Maandagmorgen en ik gooi hem er meteen in. Controlfreak. Klinkt als een negatief woord, maar dat hoeft helemaal niet zo negatief te zijn. Daarom ga ik in deze blog de positieve kant belichten. Laat ik eens beginnen bij mezelf. Ik ben er een! En soms is dat vermoeiend voor mijn omgeving maar met name voor mezelf. Altijd maar dat ‘zelf’ willen doen terwijl hulp meestal nabij is en ik het alleen maar hoef te vragen. Herken je dat? Ik werk eraan en dat vragen gaat me steeds beter af. Maar goed, dat is hem natuurlijk niet. Ik ‘denk’ namelijk dat ik het zelf altijd sneller en beter kan…Ik hou zeg maar graag zelf de touwtjes in handen.

Wat is dan het positieve?

Door mijn controlebehoefte ben ik dan misschien minder snel bereidt te accepteren wat er in mijn leven komt aanwaaien. Daarentegen ben ik dan weer wél heel gemotiveerd om mijn lot op de een of andere manier in eigen handen te nemen. Ik probeer altijd de sunny side ervan in te zien. Hele studies zijn gewijd aan controlfreaks en wat bleek? Met een hoge score op controlebehoefte ben je vaak optimistisch, presteer je beter, ben je minder angstig en gelukkiger. Kijk, dat klinkt al beter alhoewel dit natuurlijk ook momentopnames zijn.

Een enquete over simpele dingen onder vrouwen leverde de volgende 4 punten op die ze écht niet graag uit handen willen geven.

wasmachine-tip-welk-wasmiddel-gebruik-je-bij-verschillende-soorten-was-jpgDe was. Met stip op 1, behoeft eigenlijk geen uitleg.
De vaatwasser. Mijn ruimtelijk inzicht is niet zo best dus die kan ik dan weer wel goed uitbesteden 😉
De boodschappen. Tja… geef je hem een lijstje, vergeet hij nog dingen, omdat deze niet in de juiste volgorde van winkelpaden erop stonden. En waarom zitten die tomaten nu weer onder in de tas?
De kinderen. Aankleden bijvoorbeeld, zal hij de juiste combi kunnen vinden. Gelukkig heb ik nu tieners dus dat is niet meer aan de orde, althans meestal niet.
Nu maken deze voorbeelden je nog geen controlefreak, dat gaat wel wat verder, maar het is vast herkenbaar.

Ikzelf neem mijn leven graag in eigen hand op allerlei vlakken. Ik vind het ook prettig een bepaalde grip te hebben op mijn omgeving. Het geeft een goed gevoel om met enige ihsfile_275846nspanning te bereiken wat ik graag wil. Ik ben nieuwsgierig en wil kijken waar die grenzen dan zitten. Uitgedaagd worden zit daarmee ook in mijn systeem, wat weer tegenstrijdig is voor een controlefreak, maar dat zal mijn sterrenbeeld wel zijn (ben tweeling). En ja, ik weet ook dat het leven vol verrassingen zit dus dat niet alles te controleren valt. En ja, ik schiet wel eens in de stress, maar ga er uiteindelijk na afloop wel beter mee om en draai het dan zo dat het weer comfortabel voelt. Betekent dat dan dat je me niet kunt verrassen? O jawel hoor, maar mijn reactie is daarin niet altijd voorspelbaar. Soms moet de verrassing even landen.

ballonnen-wegvliegen-comfortzone-ontdekken-loslaten-roze-luchtHet zit gedeeltelijk in mijn karakter en ‘kan’ of ‘wil’ ik dat veranderen? Nee, eigenlijk niet. Ik heb geleerd te accepteren dat bepaalde situaties niet te controleren zijn en richt me dan op datgene waar ik wél invloed op kan hebben. Zo stuur ik de controlebehoefte en voelt het als houvast in een voor mij soms chaotische wereld.

Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIETS MOOIS MISSEN?

Vul dan je email adres in om je in te schrijven op deze blog en email meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh